Sluiten

Weer en klimaat van Kos

Het eiland Kos is mede vanwege het prima klimaat een uitstekende vakantiebestemming. Kos heeft een aangenaam Middellandse Zeeklimaat met warme zonnige zomers en relatief warme winters. Binnen het veel gehanteerde klimaatsysteem van Köppen-Geiger gaat het specifiek om het Csa-klimaat oftewel het warme mediterrane klimaat. Kenmerkend zijn de vrij hoge temperaturen in de zomermaanden, gecombineerd met weinig neerslag en een hoog aantal uren zonneschijn. Dit weerbeeld is vrij constant gedurende de gehele zomer. In de eerste en laatste maand van het zomerseizoen (mei t/m oktober) neemt de kans op bewolking en neerslag wat toe.

klimaattabel Kos

Juli en augustus zijn zeer warm

De hoogste temperaturen worden in de maanden juli en augustus gehaald: middagtemperaturen van ongeveer 32 tot 34 graden zijn dan normaal, maar het kan nog warmer worden. Met name aan de oostelijke kant van Rhodos loopt het kwik geregeld op tot 35 graden of hoger, met soms uitschieters van rond de 40 graden. Tijdens dergelijke hitte zul je je als vakantieganger goed aan het weer aan moeten passen. Uitdroging, oververhitting en zelfs een zonnesteek liggen dan op de loer als je jezelf teveel inspant of de heetste momenten van de dag niet voor wat verkoling zorgt.

Juni en september zijn beter

Op basis van het weerbeeld zoals dat de afgelopen decennia op Kos vastgelegd is mag je stellen dat de maanden juni en september eigenlijk betere maanden zijn om naar Kos op vakantie te gaan. In mei, juni en september is het aangenaam warm en over het algemeen beter weer om activiteiten te ondernemen. De kans op extreme hitte is een stuk kleiner, terwijl de zon zich wel op grote schaal zal laten zien. Serieuze regenval is in juni en september iets waar je je niet al teveel zorgen om moet maken.

Dankzij de ideale weersomstandigheden is september de beste maand om een vakantie op Kos te vieren. Eerlijk is eerlijk: in juli en augustus is het wat drukker, wat vooral te wijten is aan het gegeven dat een deel van de vakantiegangers vast zitten aan het de schoolvakanties, de bouwvak of door de werkgever vaststelde vakantieperiodes.

het weer op Kos

Mei en oktober op Kos

De maanden oktober en april bieden meestal voldoende warme dagen, maar vooral ’s avonds kan het wat sneller afkoelen en ook langs het zwembad kan het wat koeler zijn, zeker als er wat wind staat. Raadzaam is om tijdens buiten de periode half juni tot half september iets mee te nemen voor het geval het wat frisser is ’s avonds, zoals een vest, een zomerjas of iets anders met lange mouwen. In mei merk je dat de avond wat frisser kunnen zijn, vooral als er wat wind staat. In oktober heeft de zon voelbaar aan kracht ingeboet. Hierdoor heeft de zon wat meer tijd nodig om door de wolken heen te breken als die aanwezig zijn. In oktober is een paar dagen regen ook niet meer dan normaal. Die kans is wat groter in de tweede helft van oktober.

geen winterzonbestemming

Kos is geen echte winterzonbestemming. Het toerisme op Kos is in het winterseizoen bijna dood, chartermaatschappijen vliegen niet in de winter naar Kos en buiten mooie dagen in november en april is het weer meestal niet goed genoeg voor een echte zonvakantie die qua belevenis te vergelijken is met het zomerseizoen.

weer