Sluiten

Vluchtelingen op Kos?

Gepubliceerd op 15 december 2016 / Geschreven door Patrick van Zundert

De vluchtelingencrisis die in 2015 uitbrak, heeft voor redelijk veel onrust gezorgd onder Nederlandse en Belgische toeristen. Volgens de media zou Griekenland overspoeld worden met vluchtelingen uit Syrië en andere landen. Vooral Kos werd hierbij veelvuldig genoemd. Beelden van boten vol vluchtelingen die van Turkije naar Griekenland gingen hebben ervoor gezorgd dat het toerisme richting Kos en de andere Griekse eilanden een flinke knauw gekregen heeft. Er is inderdaad ook even sprake geweest van ‘overlast’ door vluchtelingen. Of het woordje ‘overlast’ die je wel de juiste term is daar valt over te discussiëren. Je spreekt immers over vluchtelingen die in veel gevallen hebben moeten vluchten om hun leven en dat van de familieleden veilig te stellen. Of je deze humane crisis mag vergelijken met iets minder vakantiegevoel op het moment dat je met deze realiteit wordt is uiteraard de vraag.

Als toerist hoef je echt niet bang te zijn. Na de eerste stroom met de vluchtelingen is alles veel beter gestroomlijnd nu. Ten eerste zijn er afspraken gemaakt met Turkije over het laten vertrekken van vluchtelingen richting Griekenland. Daarnaast is men in Griekenland inmiddels ook veel meer ervaren met het bedwingen van de stroom van vluchtelingen. De meeste vluchtelingen zijn binnen 24 uur weer vertrokken van het eiland. Zij worden veelal naar opvang plekken op het vasteland getransporteerd.

Als ik eerlijk ben, heb ik heus wel enkele mensen gezien die mogelijk Syrische afkomst of uit buurlanden afkomstig kunnen zijn. Dat ligt meer aan hun uiterlijk dan aan hun gedrag. Een uitzondering zijn enkele bedelende moeders die met hun kind in het centrum van Kos Stad om geld vragen. Zij komen niet uit Syrië, maar zijn Roma die al jaren op Kos bedelen. Echt lastig vallen doen ze niet.

De enige manier waarop vluchtelingen, als je ze al mocht zien, jouw vakantie enigszins kunnen ‘verpesten’ is door het feit dat je met de harde realiteit geconfronteerd wordt. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat het allemaal wel meevalt op Kos, maar het toerisme sinds eind 2016 weer aan het toenemen is.