Sluiten

Vier vakantie op het echte Kos

Gepubliceerd op 09 augustus 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

het authentieke Kos

De afgelopen jaren is het aantal Nederlandse vakantiegangers dat naar Kos reist gestegen naar meer dan honderdduizend toeristen per jaar. Helaas profiteren de lokale ondernemers meestal niet van deze groei. Een groot gedeelte van de euro’s die uitgegeven worden aan vakanties naar Kos komen terecht bij de reisorganisaties en de grotere hotels. Ook Kos ontkomt niet aan de groeiende vraag naar all-inclusive hotels, waardoor het budget vooral uitgegeven wordt aan de reis en steeds minder lokaal gespendeerd wordt. Dit is helaas de afgelopen jaren ook duidelijk zichtbaar aan het straatbeeld op Kos. Restaurants in de buurt van all-inclusivehotels blijven vrijwel leeg, accommodaties in toeristengebieden die niet aan all-in toerisme mee willen doen staan inmiddels steeds vaker leeg en sommige delen van Kos-Stad en Lambi gaan steeds meer op spookstraten lijken door leegstand.

Dit beeld zie je steeds vaker op Kos:

leegstaand hotel op Kos

Als je het echte Kos wilt ontdekken kun je beter de kleinschalige pensions en hotels proberen te boeken zonder lunch en diner. Als het eventjes kan probeer dan rechtstreeks te boeken met een losse vlucht. Mogelijk ben je dan iets duurder uit dan bij één van de grote reisorganisaties, maar je weet dan wel zeker dat jouw centen ten goede komt aan het eiland. Een goede manier om van tevoren al geld te besparen is door het boeken van een last minute reis. Het geld dat je hierdoor overhoudt, kun je weer goed gebruiken voor etentjes etc.

Houd je toch meer van grote en luxe hotels, probeer dan in ieder geval ook wat van het eiland te verkennen. Authentiek Grieks eten doe je niet in een all-inclusive resort, maar in één van de vele restaurants of taverna’s, vooral als die buiten de toeristengebieden liggen. Schrik niet als er geen menukaart is, maar laat je meenemen naar de keuken waar je zelf aanwijst wat je wilt hebben. Misschien een klein beetje spannend, maar op deze manier leer je ook de culinaire kant van het echte Kos kennen.