Sluiten

Vakantie op Kos

Vakantie op Kos

Goede wijn behoeft geen krans. Dat Kos een geweldige vakantiebestemming is, wordt bewezen door het feit dat Kos al jarenlang in de top 5 van best bezochte eilanden van Griekenland staat. Nederlandse toeristen weten Kos enorm te waarderen. Het is een betaalbare bestemming waar de zon in de zomer zowat onophoudelijk lijkt te schijnen en het zomerse weer de thermometers geregeld richting of over de 30 graden Celsius stuwt. Dat zorgt voor ideale omstandigheden om te zwemmen, te zonnebaden of om heerlijk buiten op het terras te zitten.

Het vakantieseizoen begint op Kos in mei, maar komt in juni echt op gang. De zomermaanden juli en augustus is het topdrukte op Kos. Dan sluiten scholen, bedrijven en overheden in Europa op grote schaal hun deuren voor de vakantie en wordt er volop naar zonbestemmingen zoals Kos gereisd. Dat is toch wel wat Kos vooral is: een zonbestemming. Vakanties staan hier grotendeels in het teken van zon, zee, zwembad en strand. Daarnaast kan de tijd op Kos benut worden voor allerlei activiteiten en excursies. Vooral boottrips zijn populair.

Vakantie boeken

Er zijn kortweg twee manieren om een vakantie te boeken. De traditionele manier is door een pakketreis te boeken, waarbij accommodatie, vlucht, transfer en/of huurauto als één pakket geboekt worden. Voor de toerist vaak het gemakkelijkste, maar niet altijd het goedkoopste. Daarom stellen steeds meer mensen zelf hun reis samen, vooral via internet. Je boekt dan zelf je vliegticket, regelt je accommodatie en huurt een auto via één van de vele autoverhuurders op Kos. Op die manier heb je veel meer vrijheid wat betreft duur, vertrekdata maar vooral ook accommodaties.

Er zijn bijvoorbeeld grotere hotels die niet te vinden zijn binnen de programma’s van de Nederlandse touroperators. Ook zijn er een groot aantal kleinschalige accommodaties die je niet in reisgidsen of op websites van reisorganisaties terugvindt. Als je zelf alles los boekt moet je er wel rekening mee houden dat er geen dekking is van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Bij pakketreizen is er wel dekking mits de aanbieder deelnemer is bij het SGR. Let er wel op dat alle onderdelen van de pakketreis onder de dekking vallen. In het geval van een faillissement van de reisorganisatie staat het SGR garant voor je vooruitbetaalde reisgeld of laten ze je de reis alsnog (af)maken.

Top

4 aanbieders Kos vakanties

  1. dé VakantieDiscounter
  2. TUI
  3. Sunweb
  4. Transavia Holidays

Vliegen naar Kos

Vliegen naar Kos

Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Kos vliegen. Dat kan vanaf Amsterdam Schiphol Airport, maar ook vanaf regionale luchthavens zoals Rotterdam – The Hague Airport en Eindhoven Airport. Het kan de moeite waard zijn om ook eens over de grens te kijken: vliegen vanaf luchthavens in België of net over de grens in Duitsland kan voordeliger of gunstiger zijn. Dat geldt vooral voor reizigers die niet in de Randstad wonen.

Vanuit Nederland zijn er twee luchtvaartmaatschappijen die naar Kos vliegen. Dat zijn Transavia en TUIfly. Zij vliegen alleen tijdens het zomerseizoen naar Kos. De eerste vluchten worden meestal aan het begin van de meivakantie uitgevoerd (eind april). De laatste vluchten vinden rond het einde van oktober plaats.

bekijk vliegtickets naar Kos bij TUIfly bekijk vliegtickets naar Kos bij TRANSAVIA

Luchthaven van Kos

Kos telt één luchthaven die vrijwel centraal op het eiland ligt bij de plaats Antimáchia op een hoogte van 122 meter. De officiële drielettercode is KGS. De reistijd vanaf de luchthaven naar de oostkust van het eiland (Lambi, Kos-Stad en Psalidi) is ongeveer 20 tot 35 minuten. Afhankelijk van het aantal tussenstops dat de bus maakt kan het vervoer naar uw accommodatie langer duren.

Autoverhuur

Autoverhuur

Kos kent een redelijk aantal autoverhuurders. Wie zeker wil zijn van een bepaald type auto en een bepaalde prijs doet er goed aan om vooraf te reserveren. Let altijd goed op de voorwaarden, verzekeringen en de conditie van de te huren auto.

Ik gebruik zelf twee Nederlandse sites om auto’s op Kos te huren. Persoonlijk vind ik Sunny Cars de beste autoverhuursite. Zij verhuren auto’s waarbij alles inclusief is: goede all-risk verzekering, geen eigen risico en geen verborgen kosten. Ik noem een auto huren bij Sunny Cars altijd ‘een auto huren zonder gezeik‘. Je betaalt bij Sunny Cars gemiddeld wel iets meer dan bij de lowbudget autoverhuurders, maar krijgt daar een hoop betrouwbaarheid en duidelijkheid voor terug.

huurauto's op Kos bij Sunny Cars

Een andere goede autoverhuursite is Easyterra. Deze Nederlandse site is net als Sunny Cars een huurautobroker die samenwerkt met lokale partijen. Door gunstige prijsafspraken kunnen zij je een huurauto leveren die vaak goedkoper is dan wanneer je zelf rechtstreeks bij de verhuurder zou proberen een auto te huren. Bij Easyterra kun je eenvoudig de prijzen en voorwaarden van de huurauto’s op Kos met elkaar vergelijken. Je kiest zelf of je beter verzekerd wilt zijn of dat je liever voor de laagste prijs gaat.

vergelijk autohuurprijzen op Kos

Winterzon vakantie

winterzon

Kos is geen echte winterzonbestemming. In oktober is het vaak nog aangenaam en kun je mits er niet te veel wind staat nog goed aan het zwembad of strand vertoeven, maar daarna is het echt afgelopen. De eerste aangename temperaturen in het voorjaar worden meestal al in maart of april gemeten, maar het toerisme begint pas eind april of begin mei weer op gang te komen. Dit omdat er tijdens de wintermaanden geen chartervluchten uitgevoerd worden op Kos.