Sluiten

Tips van anderen

Gepubliceerd op 12 september 2012 / Geschreven door Patrick van Zundert

Kos tips

Jaarlijks gaan er grote aantallen toeristen richting Kos om een vakantie te vieren. Onder deze toeristen zitten ook redelijk wat bezoekers van mijn site heteilandkos.nl, die na de vakantie terugkomen met handige aanvullende tips en informatie. Omdat we niet alles zelf kunnen controleren en het gaat om de ervaringen van derden, hebben we op deze pagina een speciaal plaatsje gereserveerd voor dergelijke tips en opmerkingen.

Tip van Leon; ontvangen in augustus 2012

Een aanrader is restaurant Jumbo ( eigenaar Jimmy ) als je vanuit de haven langs het havenkantoor naar het plein loopt, ligt in het midden v/h plein een kruidenhal,d oor de kruidenhal heen gelijk rechtsaf op de hoek daar zit Jumbo (’s avonds te herkennen aan die mooie motor van Jimmy). Is er geen plek “relax” uitspraak van Jimmy, dan maakt hij ruimte, het is daar erg gezellig en betaalbaar, het eten is er goed want zijn familie eet het tenslotte ook.

Tip van Marjolein; ontvangen in juli 2012

Misschien is het ook wel leuk om een keer te vermelden dat het ook erg leuk is om Kos op een scooter te verkennen, de verharde wegen zijn meestal goed om te rijden, je profiteert optimaal van de verkoelende wind, en je komt redelijk wat strandjes tegen waar het nog niet zo druk is, waar soms helemaal geen parasols en bedje staan of soms maar een paar. Een leuk strandje waar wij afgelopen week geweest zijn is Troulos Beach, er stonden 10 bedjes waarvan 4 bezet, en er stond een primitief strandtentje waar het enige eten bestond uit souvlaki (de allerlekkerste die we de hele vakantie geproefd hebben) en een Griekse salade (choriatiki). Troulos beach ligt in het noorden, als ik het goed herinner tussen Marmari en Mastichari. Als je de moeite neemt om even van de hoofdweg af te gaan vind je talloze van dergelijke strandjes die veel paradijselijker zijn dan het overvolle Paradise beach. Wat ook altijd opvalt, is dat je in het zuiden echt zandstranden hebt, bijna geen steentjes in zee en dat het water daar veel vlakker en schoner en kouder is dan in het noorden, waar je meer golven hebt, waar het water warmer is en waar er vaak ook stenen en zeewier e.d. in het water liggen.

Een leuk restaurantje vonden wij ook Mike, aan de weg in het verlengde van Kanari street naar het noorden, aan de linkerkant. Daar stonden allerlei authentieke gerechten op de kaart en de eigenaar neemt de moeite om je te adviseren. Wij zaten in hotel Kosta Palace, niet super-de-luxe maar wel met een ideale ligging aan de haven en op 2 minuten van strand en centrum. Waarbij opgemerkt dat het strand aan die kant van Kos wel heel druk is, je ligt hutje mutje bij de strandtenten, en hoewel het wel leuk is om een keer Lucas bezig te horen bij Filiarakia, of bij Jacksons de motoren te bewonderen, moet je wel van dat soort stranden houden.

Ook leuk is het om vanaf oud Pili naar het kasteel of naar de taverna boven te klimmen, onderweg vind je nog wat oude overblijfselen van gebouwtjes en de taverna boven is heel simpel, met een compleet toilet in de buitenlucht (in een nis in de rotsen, compleet met fonteintje en spiegel, echt leuk), en je hebt prachtig uitzicht daar.

Verder zijn wij een aantal keer met een Suzuki Jimny (4×4) van de verharde paden af geweest in de bergen en hebben echt zand- en stenenwegen gereden, heel leuk, midden tussen de geiten, en soms kom je op de meest onverwachte plekken een kerkje tegen of tekenen van bewoning, en vaak de prachtigste vergezichten. Het mooie van Kos is ook dat de zee nooit ver weg is.
Ook leuk om een keer doorheen te rijden is het pauwenbos (Plaka), vooral tegen het einde van de dag zie je daar tientallen pauwen rondlopen en wij zagen ook een hele kattenfamilie die daar tussendoor loopt, ook heel leuk om te zien.
Verder vonden wij een drie eilanden toch ook wel leuk, niet spectaculair, maar wel een heel relaxte dag, lekker op het water en aanleggen bij wat strandjes en proberen wat dolfijnen te spotten.

Wij zijn met de boot “Kristina” gegaan vanuit de Mandraki haven, en dat bleek een goede keuze, hun programma sprak ons meer aan en heel belangrijk: zij stouwen niet meer mensen op hun boot dat ze zonnebedjes aan boord hebben, zodat iedereen comfortabel kan zitten c.q. liggen, dat was op de boten naast ons en de boten die wij onderweg tegenkwamen wel anders, daar zat iedereen op elkaar gepropt. Verder gaat de Kistina niet naar de sponzenfabriek, maar legt aan de andere kant van Kalymnos aan op een plek waar je van de rotsen kunt springen en duiken, en waarvandaan je toch een klein beetje van het eiland kunt zien.

Kortom, wij vinden Kos ook echt een aanrader, een heerlijk eiland om op vakantie te gaan, hoewel je inderdaad niet zoveel authentiek Grieks tegenkomt.

TIP

vakantie naar Kos boeken?

Wil je zelf een vakantie op Kos beleven en heb je nog geen vakantie naar Kos geboekt? Touroperator TUI.nl is het grootste reisbedrijf van Nederland. Zij hebben een leuk aanbod van vakanties naar Kos: van eenvoudig tot super-de-luxe, van betaalbaar tot duurder.

bekijk KOS VAKANTIES op tui.nl