Sluiten

Stranden op Kos

Stranden op Kos

Het eiland Kos staat bekend om zijn heerlijke stranden die gelegen zijn aan een kraakheldere Egeïsche Zee. Kos heeft meer dan 100 stranden. De meeste stranden zijn gelegen aan de westkust van het eiland, waar het water kristalhelder en de stranden wit zand hebben. De oostkust van Kos is ruiger en heeft meer rotsachtige stranden. Veel van de stranden van Kos hebben de blauwe vlag zwaaien, als teken dat ze tot de zogenaamde Blue Flag beaches behoren. Dit zijn stranden die aan de strengste eisen voldoen op het gebied van milieu, afvalverwerking en zwemwaterkwaliteit.

De stranden op Kos hebben ieder hun eigen karakter en publiek. Daar waar voldoende wind en golven zijn, daar zijn de surfers actief. De relaxte zandstranden met kabbelend water in de branding zijn meer geschikt voor families met kinderen. Een aantal stranden zijn wat levendiger. Daar vind je vaak verschillende watersport en -spelfaciliteiten terug. Met name de stranden bij en rond populaire badplaatsen zoals Kos-stad kunnen drukker zijn dan de stranden die wat meer afgelegen liggen.

Overzicht stranden

In totaal telt Kos meer dan honderd kleinere en grote stranden. Meer dan de helft van de stranden bestaat uit zandstranden, de rest van de stranden bestaat vooral uit rots- en kiezelstranden. Hieronder heb ik informatie gepubliceerd overeen groot deel van de stranden op Kos die ik zelf bezocht heb. Hier zitten de populairste en mooiste stranden van Kos tussen, maar ook een aantal stranden die niet in een top 10 van beste stranden van Kos terecht zouden komen.

Agios Ioannis Beach

Agios Ioannis Beach

Een van de kleinere stranden aan de noordkust van Kos is Agias Ioannis Beach. Dit strand is vernoemd naar het kerkje dat hier al jaren staat. Het strand bestaat uit verschillende kleuren zand. Je ligt vrij beschut omdat direct achter het strand een soort van kliffen zijn. Hoewel de wind meestal van de zee waait valt het hier nog wel mee hoeveel last je er op het strand van hebt. Meestal is het hier vrij relaxed liggen. De meeste bezoekers van dit strand zijn mensen die in de enkele hotels en vakantiewoningen logeren die bij of achter het strand staan. De meeste gasten verblijven in het Kouros Palace Hotel (*****). Als je hier je vakantie gaat vieren zit je wel vrij geïsoleerd op het eiland. Je hebt een vorm van transport nodig om in de meer levendige dorpen terecht te komen. Voor drank, tandpasta, snacks en andere simpele inkopen staat er een kleine supermarkt in Agios Ioannis.

De stroming is vrij sterk hier. Golven zijn vooral in de branding vaak nadrukkelijk aanwezig. Er is een stukje strand waar een rijtje rotsen de golven wat breekt. Met jonge kinderen moet je hier wel oppassen.

Protokaravos Beach

Protokaravos Beach

Iets ten zuidwesten van Mastichari ligt Protokaravos Beach. Je bereikt dit strand aan de noordkust van Kos via een onverharde weg. Op een paar honderd meter afstand zie je twee grote rood-witte industriële schoorstenen. Bij de entree van de toegangsweg tot het strand staat een bord dat heel vrolijk ‘Tropikal Beach‘ meldt. Er is hier niet alleen sprake van een spelfout, ook is deze aanduiding enigszins misleidend. Bij een tropisch strand denk ik aan een hagelwit zandstrand, wuivende palmbomen en een felblauwe zee.

In het geval van Protokaravos Beach is er alleen van dat laatste onderdeel sprake. O nee, er staan ook enkele palmboompjes aan de voorkant van het café van het strand. Het café dat overigens buiten het hoogseizoen gewoon gesloten is, net als het bijbehorende toilethokje. Op dat moment kun je wel gratis gebruik maken van de zes strandstoelen die op het minuscule strandje staan. Ga je niet naar het strand om te zonnebaden, maar wel om met een koel biertje uit te kijken over een mooie zee dan is dit plekje zo slecht nog niet.

Paradise Beach

Paradise Beach

Paradise Beach is het drukst bezochte strand van de stranden die ten oosten van het schiereiland Kefalos liggen. Voor wie van drukte houdt, is dit het beste strand van dit rijtje stranden. Wie voor rust kiest, gaat beter naar een van de andere stranden die in dit stukje van Kos te vinden zijn. Hier vind je een groot aantal voorzieningen zoals ligbedden en parasols die te huur zijn, je kunt een massage op het strand nemen en hier vind je de grootste beach bar van dit deel van Kos.

lees verder over Paradise Beach

Kleine strand van Kos Stad

Kleine strand van Kos Stad

Aan de zuidkant van Kos Stad ligt een klein strandje. Dit strandje ligt tussen de burcht en de kleine jachthaven in. Het strand bestaat uit twee stukjes. Het eerste stuk heet Peter’s Beach. Meteen daarnaast ligt Al Dente Beach. Beiden vernoemd naar de horecazaak waar ze bij horen. Je raadt het al, het tweede stuk werd uitgebaat door een Italiaans restaurant. Ik schrijf ‘werd’ omdat dit stuk strand verlaten is in het restaurant gesloten blijkt te zijn. Het is niet het beste strand van het eiland Kos. Zandzakken moeten het water tegenhouden en zeewier ligt langs de hele branding.

Agios Theologos Beach

Agios Theologos Beach

Hier in het zuidwesten van Kos laat het eiland zich van haar ruigste kan zien. Hier geen kabbelende zee of gouden zandstranden, maar woeste golven en flinke keien op het strand. Agios Theologos Beach is niet voor watjes! Wie zich neerlegt bij het feit dat de stroming hier zeer sterk is en je bijna van je strand bedje af waait die kan hier genieten van misschien wel één van de mooiste stranden van Kos. Door de sterke stroming is plantengroei in het stuk zee vlak voor de kust vrijwel onmogelijk. Daardoor krijgt is hij een mooie blauwe kleur die eigenlijk alleen maar verstoord wordt door de witte koppen op de golven. Op het moment dat ik hier was lag er niemand op de strandbedjes. Er was zelfs niemand om geld te innen als wij er op zouden zijn gaan liggen.

lees verder over Agios Theologos Beach

Kata Beach

Kata Beach

Iets ten noorden van Agios Theologos Beach ligt Kata Beach. Vanaf de asfaltweg tussen Kefalos en Agios Theologos is er een afslag naar rechts die door middel van een bord aangegeven wordt. Je komt dan op een onverharde weg terecht. Op deze weg liggen aardig wat losse stenen. Ook zitten er wel wat hobbels en kuilen in de weg. Let hierop als je naar Kata Beach rijdt. Het is met een normale personenwagen wel te doen, maar let wel goed op het wegdek. Kata Beach is net zo mooi of misschien nog wel mooier dan Agios Theologos Beach.

lees verder over Kata Beach

Akti Zouroudi

Akti Zouroudi

Het noordstrand van Kos Stad heet Akti Zouroudi. Dit is het populairste en levendigste strand van het eiland. Hier vind je een aaneenschakeling van bars, restaurants en ligbedden die in de zomermaanden drukbezocht zijn. De foto’s die ik hier gemaakt heb zijn gemaakt in het naseizoen voor negen uur ’s morgens. Vandaar dat je nu lege strandbedden ziet. De bedjes en parasols kunnen vaak gratis gebruikt worden zolang je maar consumpties afneemt van het bijbehorende restaurant. Nederlanders vertoeven heel graag op het strand. Je moet er dan nog niet van staan te kijken als je redelijk wat landgenoten om je heen hoort.

Het strand bestaat vooral uit fijn zand. Op een enkele plek kun je misschien wat fijne kiezeltjes aantreffen. De zee is hier in het algemeen heerlijk kalm. Je ligt hier goed uit de wind, alleen als het echt hard waait, kun je ook hier wat last hebben van de wind. Dit gebeurt gelukkig niet zo vaak.

Camel Beach

Camel Beach

Net ten westen van Paradise Beach ligt een strand dat volgens mij paradijselijker is omdat het hier aanzienlijk rustiger is. Gelegen in een baai ligt Camel Beach. Dit strand is vernoemd naar het gelijknamige restaurant dat boven het strand te vinden is. Het strand bestaat uit twee delen dat bij vloed elkaar gescheiden wordt. Beide stukjes hebben een eigen kleur parasols. Het zeewater kabbelt langzaam op het goudgele zandstrand. Als je net als ik buiten het hoogseizoen naar Kos reist dan kun je genieten van een heerlijke rustige stranddag. Basisvoorzieningen zoals een douche, een toilet en omkleedmogelijkheden zijn aanwezig. Een taverne of restaurant vind je hier niet.

lees verder over Camel Beach

Tam Tam Beach

Tam Tam Beach

Tam Tam Beach is vernoemd naar een strandbar die aan de noordkust van Kos gevestigd is. Deze strandbar is dan ook de beste toegangsplek tot het smalle zandstrand. De ligging aan de noordelijke zijde van het eiland zorgt ervoor dat u altijd sprake is van een flinke golfslag en niet zelden ook redelijk wat wind. Je kunt daarom ligbedden huren met een windscherm en parasol. Op die manier lig je toch lekker beschut. De strandbar serveert cocktails, wijn, frisdrank, bier en allerlei maaltijden.

Voor gezinnen met jonge kinderen lijkt dit strand mij niet het meest ideale strand. De gevaarlijke stroming en de golfslag zorgen voor risico’s, zeker als het kind nog niet kan zwemmen. In de buurt van Tam Tam Beach zijn meerdere hotels verrezen. Dit zijn vooral hotels die werken met een alles inclusief formule. Dat moet wel, want in de nabije omgeving is er verder weinig aan horeca te vinden.

Troulos Beach

Troulos Beach

Via een onverharde weg kom je terecht op een strand dat amper de titel ‘strand’ mag hebben: Troulos Beach. Het ruwe zeewater slaat continu grote stukken van het strand weg. Eigenlijk zijn amper plekjes waar je op je gemak kunt gaan liggen. De enige uitzondering is een inham waar ook een klein barretje onder de naam Troulos Beach zich bevindt. Daar zijn wat gammele ligstoelen met parasol te huur. Ik kan me goed voorstellen dat voor watersporters dit een goed plekje is. Er is voldoende wind en voldoende golfslag aanwezig om te kunnen kitesurfen. Voor een dagje aan het strand weet ik betere plekken op Kos te verzinnen. Maar dat is mijn mening.

De magische stranden van Kos

De magische stranden van Kos: Sunny Beach

Aan de zuidkust van Kos, oosten van het schiereiland Kefalos vind je een aantal prachtige zandstranden. Met namen zoals Golden Beach, Magic Beach en Sunny Beach heb je hier een prachtig rijtje aan stranden. Eigenlijk is er sprake van een langgerekt strand dat in verschillende stukken ingedeeld is. De namen komen overeen met de tavernes en restaurants die hier net achter het strand staan. Ieder strand heeft zijn eigen barretje op het strand waar je ook ligbedden en parasols kunt huren. Tevens zijn hier douches ter beschikking voor de badgasten.

lees verder over de magische stranden van Kos