Sluiten

Zia

Zia

Onder Nederlandse toeristen is het bergdorpje Zia enorm populair. Begrijpelijk, want alle elementen die Nederlandse toeristen zoeken op mijn vakantiebestemming zijn hier aanwezig. Oh nee, strand heb je hier niet. Maar dat hebben ze waarschijnlijk wel de plek waar ze verblijven op Kos. Zia wordt vooral het mooiste dorp van Kos genoemd. Alleen al deze titel is voldoende om dagelijks duizenden toeristen naar het dorp te lokken. Vanaf ’s ochtends vroeg zie je dan ook de bussen vol toeristen over de smalle bergweggetjes richting het dorp rijden. Soms is het bijna eng om te zien hoe deze toeristenbussen over de wegen manoeuvreren.

Dat Zia een charmant dorp is zal bijna niemand ontkennen. Het nadeel is echter dat het dorp zo toeristisch geworden is dat het echte karakter moeilijker te herkennen is. Het zijn vooral winkels en kraampjes vol souvenirs en andere meuk die het dorpsgezicht bepalen. Daarnaast heb je een grote hoeveelheid aan de restaurants, waarvan een groot deel voorzien is van een dakterras. Dat is om de gasten te laten genieten van het prachtige uitzicht dat je van hieruit hebt.

Ga aan het einde van de middag

Zia

Het enige momentje van betrekkelijke rust is pakweg tussen vijf en zes uur ’s middags. De dagtoeristen zijn dan grotendeels verdwenen. Na zessen stroomt het dorp echter weer vol met toeristen die komen voor de zonsondergang. De ene naar de andere bus verpest het uitzicht van de hoofdstraat van Zia. Het verschijnsel is niet ongebruikelijk, kijk maar naar andere plekken die toeristisch aantrekkelijk zijn. Overal ter wereld waar een dorp of bezienswaardigheid het predicaat mooiste, beste of meest authentieke krijgt stromende toeristen toe. Nog erger wordt het als een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Gelukkig is daarbij in Zia geen sprake van, want anders zouden de straten volstromen met Aziaten die veelal de werelderfgoederen op hun verlanglijstje hebben staan.

Parkeren

Mocht je met de auto bij Zia aankomen houd er dan rekening mee dat er twee parkeerplaatsen zijn. De eerste is vlak voordat je het dorp betreedt, de tweede is achter het dorp. In de dorpskern zelf kun je niet parkeren en mag je zelfs niet stoppen met de auto. Het handigste is om de eerste parkeerplaats te nemen als er plaats is. Dan hoef je in ieder geval niet door de massa’s toeristen heen te rijden.

Zia

Met de fiets naar Zia

Sommige mensen hebben het lumineuze idee om met de fiets naar Zia te gaan. Houd er rekening mee dat een goede conditie dan een eerste vereiste is. De weg naar Zia is niet alleen kronkelig, maar ook vrij steil. Je zult dus aardig moeten klimmen met de fiets. Zeker op warme dagen verlangt dat veel van iemands lijf. Mensen met een matige of slechte conditie zullen zeer veel moeite hebben om naar boven te geraken op de fiets. Het autoverkeer heeft soms niet in de gaten dat er zich ook fietsers op deze route bevinden met soms gevaarlijke situaties ten gevolge.

Volop winkels, maar geen supermarkt

Wat opmerkelijk is, is dat ik in het dorp geen supermarkt of iets dergelijks heb kunnen ontdekken. Dat terwijl je op het eiland Kos zowat struikelt over de plekken waar je koele drankjes kunt kopen. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de horeca die hier zit. Toeristen zijn zo genoodzaakt ergens in een bar of restaurant te gaan zitten als ze wat willen drinken.

wel of niet naar Zia gaan?

Je mag Zia supertoeristisch noemen. Inmiddels is Zía één van de belangrijkste bestemmingen binnen het excursiepakket van veel touroperators waardoor de straten vol staan met touringcars en huurauto’s, taverna’s vooral op toeristen gerichte gerechten aanbieden. De meeste huizen omgetoverd zijn tot toeristenwinkeltjes waar je een hoop artikelen kunt kopen die helemaal niet specifiek uit deze streek of zelfs van het eiland Kos komen.

Toch zou ik toeristen aan willen raden om het dorp te bezoeken. Waarom? Omdat de route er naartoe en terug de moeite waard is, omdat je zo toch iets van de plaatselijke cultuur ziet (hoe toeristisch die ook geworden is) en omdat ’s avonds eten hier zo ontzettend sfeervol (en op sommige plekken erg goed) is.

Schitterende zonsondergang

Zonsovergang vanuit Zia

Er zijn tal van plekken op Kos van waaruit je de zonsondergang kunt bewonderen, mits de weersomstandigheden dat toelaten uiteraard. Zo kun je vanuit badplaatsen zoals Tigaki, Marmari, Masticharin en het noordwestelijke stuk van Lambi ’s avonds de zon boven de Egeïsche Zee achter de horizon zien verschijnen. Er is één plek op Kos waar de mensen met tientallen en op drukkere dagen met honderden tegelijk samenkomt om te genieten van de zonsondergang en dat is hier in Zia. Door de hoge ligging en het vrije zicht heb je een fabelachtig mooie sunset.

TIP

sunset-excursie naar Zia

Heb je geen huurauto ter beschikking en wil je toch de unieke zonsondergang in Zia meemaken? Dan kun je een busexcursie boeken die zich helemaal focust op het beleven van de sunset in Zia.

De bus haalt je op bij je hotel en brengt je via een korte schilderachtige rit naar het centrum van Zia. Verken het dorp in je eigen tempo en zonder gids. Je hebt ongeveer 2.5 uur de tijd in Zia. Je kunt er dus voor kiezen om de zonsondergang te ervaren tijdens een diner met uitzicht op de sunset.

bekijk de sunset-excursie naar Zia