Sluiten

Kos-stad

Kos-stad

De hoofdstad van het eiland Kos heet hetzelfde: Kos. Om onderscheid te maken tussen het eiland en de stad wordt de naam Kos-stad vaak gebruikt. Op deze site zal om verwarring te voorkomen de naam Kos-stad gebruikt worden.

Kos-stad mag amper een stad heten. Enkele tienduizenden inwoners in een sfeervolle setting zonder het chaotische van een echte stad maken deze plaats juist zo aantrekkelijk.
In totaal is de stad ongeveer 3 kilometer lang en maximaal zo’n 2 kilometer breed met als centraal punt de Mandrakihaven. De stad ligt in aan de oostkust van het eiland en kijkt uit op Turkije. De stad Bodrum ligt op slechts 20 kilometer van Kos-Stad, het dichtstbijzijnde stukje Turkije ligt slechts op ongeveer 8 kilometer van Kos-Stad.

De plaats lééft

Kos-stad leeft

Kos-Stad is een plaats waar altijd wel wat te beleven valt. ’s Morgens vroeg zie je vooral lokale mensen koffie drinken, krantjes lezen, inkopen doen en verse vis halen op de vismarkt. De bemanning van de rondvaartboten maken zich op voor weer een dagje met toeristen en de eerste toeristen komen tot ontwaken. Overdag is de levendigheid zeer variabel en afhankelijk van het seizoen. Tegen het einde van de middag zie je de straten langzaam voller worden met toeristen die van stranden, zwembaden en excursies komen om te shoppen, eten en drinken. Aan het einde van de avond komt het uitgaansleven volop op gang en dat duurt vaak tot in de kleine uurtjes. Een paar uur later begint alles weer van voren af aan.

Compact centrum

Kos-stad centrum

De compactheid van de plaats dragen bij aan de sfeer. Alles binnen de stad is op loopafstand (of fietsafstand) en het belangrijkste deel van het centrum is zo goed als autovrij. In de Mandrakihaven liggen de toerboten pontificaal te wachten op toeristen die er een dagje op uit trekken en tegenover de haven vind je gezellige terrasjes met daarachter de winkelstraten.

Aan de oostkant van de haven is de Johannieterburcht zeer duidelijk aanwezig die bereikbaar is via een voetgangersbrug die start bij de Plataan van Hippocrates. Ten oosten daarvan staat het zeer kenmerkende gouverneurspaleis. Aan de noordoostpunt van de Mandrakihaven is de terminal van waaruit de veerboten naar Bodrum vertrekken.

Ten zuiden van de Mandrakihaven ligt het centrum van Kos-Stad met een aantal archeologische opgraafplaatsen, de Hadji Hassan-moskee, een aantal winkelstraten, barretjes, restaurants, de befaamde barstreet, het archeologisch museum en een indrukwekkende markthal. Alles bij elkaar misschien één vierkante kilometer groot en juist dat is één van de aantrekkelijke punten van deze stad.

Het noord-westen van Kos-stad

Het noord-westen van Kos-stad

De noordwestkant van Kos-Stad wordt gekenmerkt door een drietal belangrijke straten: G. Averoff die loopt vanaf de vismarkt in de Mandrakihaven tot Filinou. Hieraan liggen een redelijk groot aantal restaurants en barretjes, waarvan de westelijk gelegen restaurants aan de achterzijde een terras aan het strand hebben.

De tweede straat is Kanári, de weg die je vanuit Lambí Kos-Stad binnenbrengt tot aan de rotonde bij de Mandraki-haven. Aan deze straat bevinden zich een groot aantal winkeltjes en wat barretjes en koffiehuizen. De derde straat is de straat die loopt langs het Lambistrand met daaraan de twee grote discotheken van Kos-Stad.

Het oosten van Kos-stad

Het oosten van Kos-stad

Vanaf het gouverneurspaleis gaat de straat Vassileos Georgiuo oostwaards richting Psalidi. Langs deze straat vind je aan de landzijde vooral restaurants, terwijl aan de zeezijde de jachthaven van Kos ligt. De achterliggende straten hebben weinig te bieden en hebben vooral een residentieel karakter. Voor toeristen valt daar niet zoveel te beleven.

Parkeren

Heb je een auto gehuurd en wil je daarmee naar Kos-stad gaan? Bereid jezelf dan maar voor op een mogelijke intensieve zoektocht naar een parkeerplekje. Zeker in het hoogseizoen kan parkeren in Kos-Stad een probleem zijn. Handig is om gebruik te maken van één van de twee parkeerterreinen ten zuiden van de stad en van daaruit te voet verder te gaan.