Sluiten

Kéfalos

Kéfalos

De plaats Kéfalos ligt in het zuidwesten van Kos is volgens mij het meest authentieke dorp dat ik op Kos gezien heb. Hier tref je het echte Griekse leven nog aan zonder dat het overspoeld wordt door toeristen. Reden is waarschijnlijk dat het dorp niet voldoet aan het romantische beeld dat toeristen hebben als ze zich een authentiek Grieks dorp voorstellen. Vergelijk het met buitenlandse gasten die denken dat we in Nederland allemaal op klompen lopen, blond zijn met blauwe ogen en continu aan de wiet zitten. Dit beeld klopt ook niet.

In Kéfalos ga je geen uren rondwandelen om bezienswaardigheden bezoeken. De enige echte bezienswaardigheid is de ruïne van de Agios Stefanos-basiliek, waar je tussen de muren kunt zonnebaden. Toch moet je dit dorp meenemen op je route als je een huurauto hebt. Geniet van de rit er naartoe en snuif hier de sfeer op van het echte leven op Kos. Als je door de kern van het dorp loopt zie je een stukje authentiek Kos. Zodra je de zijstraatjes pakt is het toeristische deel van Kos achter je verdwenen. Dat maakt van Kéfalos een leuk dorp om te bezoeken. Het is een van mijn favoriete plekjes om te lunchen als ik dit deel van het eiland Kos bezoek.

In Kéfalos vind je het folkloremuseum en tal van restaurants, waarvan sommige een prachtig uitzicht bieden over het zuidwesten van het eiland. In het dorp vind je ook een handvol supermarkten en andere winkels, zodat je alle basisvoorzieningen voor je vakantie in het dorp kunt kopen.

Kéfalos
Kéfalos

Overnachten in Kéfalos

In het dorp zelf zul je geen grote hotels aantreffen. Hier staan wel enkele woningen die als vakantiewoning verhuurd wordt en er zit een leuke B&B. De grotere hotels vind je in het nabijgelegen Kéfalos Beach, want eigenlijk bestaat Kéfalos uit twee delen. Twee kilometer rijden van het dorp ligt Kéfalos Beach. Dit is ontstaan door het bouwen van restaurants en winkels langs het strand die de plaats Kamari met Agios Stefanos verbindt. Kéfalos Beach is in geen enkel opzicht authentiek.

lees alles over Kéfalos Beach

Mooie uitzichten

Uitzicht vanuit Kéfalos

De ligging op een wat hogere plek in het zuidwesten van Kos zorgde voor dat je van hieruit een fantastisch uitzicht hebt. Sterker nog, volgens mij is het uitzicht over het eiland van hieruit mooier dan vanuit Zia. Er zijn twee plekken die het mooiste uitzicht bieden. De eerste is op de plek waar ooit een burcht gestaan heeft, maar waar nu slechts wat restanten op de heuvel overgebleven zijn. Ook vrij is het uitzicht vanaf een iets lager gelegen parkeerplaats van restaurant Castelo. Dit plekje biedt niet alleen uitzicht op de Baai van Kéfalos, maar ook op de ruïne.

Vlak onder de ruïne zijn er een paar restaurants waar je kunt eten met een aardig uitzicht. Het eten wordt aangeboden als traditioneel Grieks, maar vanuit commercieel oogpunt schuwen ze het ook niet om gerechten als pizza op de kaart te zetten. Mijn ervaring is dat je hier prima eet tegen uitstekende prijzen.