Sluiten

Plaatsen op Kos

Op het Griekse eiland Kos vind je verschillende dorpen en stadjes. Denk aan de hoofdstad Kos-stad, badplaatsen zoals Lambi en Tigaki, schilderachtige dorpjes zoals Zia en dorpen in het binnenland waar je vooral de lokale bevolking aan zult treffen. Tot de gemeentelijke herindeling was er sprake van drie gemeenten op Kos. Sinds 2011 beslaat de gemeente Kos het hele eiland. De voormalige gemeenten Irakleides en Dikaio werden toen deelgemeenten. In totaal wonen er nog geen veertigduizend inwoners op het eiland Kos. Ruim de helft daarvan woont in Kos-stad.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar de informatie die ik over de verschillende plaatsen op Kos geschreven heb.

Plaatsen op Kos

Kéfalos

Kéfalos

De plaats Kéfalos ligt in het zuidwesten van Kos is volgens mij het meest authentieke dorp dat ik op Kos gezien heb. Hier tref je het echte Griekse leven nog aan zonder dat het overspoeld wordt door toeristen.

bekijk Kéfalos
Kéfalos Beach

Kéfalos Beach

Kéfalos Beach ligt direct ten zuiden van Agios Stefanos. De naam is een verwijzing naar het verderop gelegen dorp Kéfalos. Dat is de enige relatie tussen deze twee plekken. Kéfalos Beach is vooral een badplaats.

bekijk Kéfalos Beach
Kos-stad

Kos-stad

Kos-Stad is een plaats waar altijd wel wat te beleven valt, met de Mandraki-haven en het historische centrum als levendig hart van de stad. Kos-stad is veruit de leukste en levendigste plaats van het eiland.

bekijk Kos-stad
Lambi

Lambi

Lambi is een onder Nederlanders populaire toeristenplaats die vrijwel naadloos overloopt in Kos-stad. Lambi ligt direct aan een heerlijk strand waar je lekker kunt zonnebaden en zwemmen.

bekijk Lambi
Limnionas

Limnionas

Het rustige Limnionas is een van de pareltjes van het eiland Kos. In dit vissersdorpje ga je genieten van verse vis en heerlijk ontspannen van het altijd rustige zandstrand.

bekijk Limnionas
Psalidi

Psalidi

Vanwege de all-inclusive hotels is de in het oosten van Kos gelegen badplaats Psalidi voor populaire onder families met kinderen en toeristen die vooral voor de zon naar Kos komen.

bekijk Psalidi
Tigáki

Tigáki

Het enorme strand is de belangrijkste reden om een vakantie te vieren in de bescheiden badplaats Tigáki, dat aanzienlijk rustiger is dan bijvoorbeeld Ko-stad.

bekijk Tigáki
Zia

Zia

Het schilderachtige bergdorpje Zia wordt tot de mooiste dorpen op Kos gerekend. Geniet van de folklore en de geweldige uitzichten vanuit Zia over de prachtige omgeving.

bekijk Zia

Agia Varvara

Agia Varvara

Wie Agia Varvara op de kaart ziet staan die moet niet al teveel verwachten. Eigenlijk is er geen sprake van een dorp of een dorpskern, maar van een kerk in the middle of nowhere. Deze Grieks-orthodoxe kerk ligt ongeveer 100 m landinwaarts. Verder is het alleen maar een doorlopende weg en een smal strookje strand langs de kust. Mogelijk heb je een brochure of website gevonden met een accommodatie die zich in Agia Varvara zou bevinden. Dat kan helemaal, want in de directe omgeving liggen enkele hotels en appartementen. Tot de dichtstbijzijnde echte dorpskern is het altijd nog zo’n 10-15 minuten lopen als het meezit. Het is daarom geen overbodige luxe om enige vorm van zelfstandig transport te hebben als je hier verblijft.

Agios Fokas

Agios Fokas

Agios Fokas is een klein plaatsje in het zuidoosten van Kos. Het is eigenlijk meer een vakantiedorp dorp in plaats van een authentieke plaats. Dat komt vooral omdat enkele grote hotels de plaats domineren. Het grootste complex is het viersterrenresort Dimitra Beach. Hier kunnen maar liefst zo’n achthonderd gasten tegelijkertijd overnachten. Daarnaast ligt iets kleinere SENTIDO Michelangelo resort. Dit is een luxe hotel in de vijfsterrencategorie. Beide hotels zijn als all-inclusive vakanties te boeken maar. Gelukkig maar, want in Agios Fokas struikel je als het ware niet over de restaurants. Mocht je niet in Agios Fokas overnachten, maar hier wel wat willen eten of drinken dan is de beachclub aan te bevelen die je vanzelf ziet liggen als je de plaats binnenrijdt.

Op de parkeerplaats voor bij het dorp onderweg naar de Embros termen heb je een prachtig uitzicht op het dorp en op het verderop gelegen Turkije.

Amanioú

Amanioú

Dat het dorp Amanioú amper of niet en reisgidsen vermeld wordt, verbaast mij niet. Er is geen directe reden om dit dorp bezoeken. Zelfs de dorpskerk valt helemaal niet op als je deze vergelijkt met de kerken uit de omringende dorpen. Ik reed er zelfs bijna voorbij omdat het kerkgebouw amper als dusdanig opvalt. Het mooiste element van Armanioú is het uitzicht op de bergen, maar dat heb je ook vanuit andere plekken in deze omgeving. Voor de meeste toeristen is Armanioú niet meer dan de plaats waar ze doorheen rijden onderweg naar andere plekken.

Kamari

Kamari

Kamari is het zuidelijkste dorp aan de Baai van Kefalos. Van oorsprong is het mijn vissersplaatsje waar inmiddels ook het toerisme zijn sporen achtergelaten heeft. Centraal ligt de vissershaven. Links en rechts van deze haven vind je twee kleine stranden.

De belangrijkste toegangsweg ligt direct langs de zee. Aan de ene kant rijd je langs het water, terwijl aan de andere kant de restaurants en winkels liggen. Grootschalig hotels of andere hoge gebouwen vind je hier niet. Of de aanblik van het dorp de fraaiste van Kos is, is een discussie waard, maar er is in ieder geval geen sprake van een betonnen muur van hotels die vanaf de waterkant zichtbaar is. Ik denk dat als je de rust op wilt zoeken je hier prima zit. Je zit hier niet in de middle of nowhere, maar wel ver genoeg van de drukkere delen van het eiland af. Door de ligging in de baai valt het zowel met de wind als met de golven heel erg mee. Met het zonnetje erbij prima omstandigheden voor een zonvakantie.

Het meest zuidelijke strand bestaat uit een mengeling van zand, kiezels. De zee heeft een mooie blauwe kleur zoals je het graag ziet op je vakantie.