Sluiten

Pas op met het fotograferen van militaire objecten

Gepubliceerd op 27 januari 2017 / Geschreven door Patrick van Zundert

marineboot

Overal op het eiland Kos vind je militaire objecten en treinen. Dat kan uiteenlopen van bunkers tot oefenterreinen en uitkijkposten. Een redelijk deel van de aanwezigheid van deze militaire objecten heeft te maken met de situatie zoals die altijd tussen Griekenland en Turkije geweest is en eigenlijk nog steeds is. Hoewel Griekenland niet meer actief in oorlog is met Turkije zijn deze buren niet altijd vrienden. Een groot deel van de militair de objecten is niet meer in gebruik. Je ziet dan ook duidelijk verval intreden. Niet zelden heeft de natuur het beton overwoekerd. Poorten zijn verdwenen en prikkeldraad is verroest.

Dat het Griekenland economisch niet altijd voor de wind gaat is hier eigenlijk aan te merken, want anders had al wat beton wel opgeruimd geweest. Duidelijk is dat het geld dat de overheid te besteden heeft een andere zaak uitgegeven wordt.

Op plekken waar nog wel militaire basis zijn moet je oppassen als toerist. Er staan bordjes dat hij er niet mag fotograferen. Neem dit advies in acht, want als je toch fotografeert, kun je gearresteerd worden en zelfs in de gevangenis terechtkomen. Het fotograferen van militaire objecten en doelen ligt in Griekenland, net als in veel andere landen, erg gevoelig. Wees daarom wijs en weersta de verleiding om toch te fotograferen als het niet mag. Je zou al snel als spion gezien kunnen worden en je vakantie eindigt dan mogelijk anders dan je in gedachte had.