Sluiten

Palio Pyli

Palio Pyli

Het antieke dorp Pyli is een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland Kos. Het is niet zo dat je er zomaar eventjes naartoe rijdt, want de laatste paar honderd meter moet je omhoog wandelen. Op normale dagen is dat al een flinke inspanning, op warme zomerdagen dat het ronduit zwaar zijn. Wie echter de moeite neemt om via de hobbelige trappen naar boven te lopen die wordt getrakteerd op een uitzicht dat je nergens anders op Kos terugvindt.

Er zijn twee belangrijke uitzichtpunten. De eerste is het oude kasteel van Palio Pyli dat aan de noordkant van het dorp ligt. Dit is tevens het hoogste punt van het antieke dorp. Als je echter in zuidelijke richting naar boven loopt dan kom je uit bij de lokale taverne. Het uitzicht vanaf het terras kijkt uit op het eiland en de heuvel met het kasteel. Daarom zouden wij eerder kiezen voor een uitzicht vanaf de taverne. Dat je hier eventjes je dorst kunt lessen is een bijkomend voordeel.

Ruïnes

Palio Pyli

Van de meeste woningen die hier stonden zijn niet meer dan hoopjes steen of ruïnes overgebleven. Je ziet hoe de natuur de plek inmiddels overwoekerd heeft. Mensen wonen hier niet meer, maar de kans is groot dat je geiten tegenkomt. In tegenstelling tot je eerste indruk zijn dit geen wilde geiten. Dat zie je aan de gekleurde labels aan hun oren. Desalniettemin zorgen deze dieren wel voor een speciale sfeer als je hier rondloopt.

Een gebouw dat nog redelijk intact lijkt te zijn is de oude kerk die in het jaar 1080 n.Chr. gebouwd is.

De wandeling

wandeling naar Palio Pyli

Wie slecht ter been is moet een bezoek aan Palio Pyli overigens vergeten. De route naar boven is dan vrijwel zeker te zwaar. Mensen die rolstoelbehoevend zijn kunnen het helemaal vergeten. Er zijn geen geschikte mogelijkheden om in een rolstoel naar boven te komen.

Ook wie goed ter been is moet hier oppassen. De stenen die gebruikt zijn voor de paden zijn inmiddels erg glad. Als je naar beneden loopt moet je daarom heel erg oppassen dat je niet uitglijdt. Het is ons bijna overkomen.

Beste moment

Het mooiste moment om Palio Pyli te ontdekken is tegen het einde van de middag. Op dat moment is het heerlijk rustig. De enige geluiden die hoort zijn van de geiten en de muziek van de taverne die door het hele antieke dorp hoorbaar is. Ga je eerder op de dag? Dan zul je meer mensen onderweg tegenkomen.

verschillende namen

In dit artikel wordt de naam Palio Pyli gebruikt. Andere namen waaronder je deze plek kunt vinden is Paleo Pili of de Nederlandse benaming Oud Pyli.

plattegrond van Palio Pyli