Sluiten

Handig om te weten over Kos

Ga je op vakantie naar Kos en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar duidelijke informatie die van toepassing is voor het eiland Kos. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens jou, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Kos reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Kos-sites (zoals Kos voor beginners) op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Aardbevingen

Kos wordt omringd door zeer actieve systemen die aardbevingen kunnen veroorzaken; op Kos zelf wordt er echter zelden serieuze schade als gevolg van aardbevingen waargenomen. Een uitzondering is de aardbeving die op 21 juli 2017 in de Egeïsche Zee plaatsvond en zowel het Griekse Kos en het Turkse Bodrum trof. Op Kos kwamen er twee mensen om het leven en raakten er meer dan honderd mensen gewond. Het oude centrum van Kos-stad raakte aardig beschadigd. Inmiddels is de schade hersteld. Herhaling van een dergelijke aardbeving valt niet uit te sluiten.

Baby-artikelen

Ook op Kos worden baby’s geboren, dus zaken zoals luiers, babydoekjes, crèmes etc. zijn hier gewoon te koop; voor babyvoeding in potjes is het aanbod echter beperkt omdat Griekse moeders hun kinderen vanaf de babyperiode al vers voedsel geven en niet eens overpeinzen om ze uit een potje te voeren.

Bosbranden

Het droge klimaat zorgt ervoor dat er op het eiland Kos bosbranden voor kunnen komen. Dit geldt overigens voor veel Griekse eilanden. Er is maar één peuk nodig om vele hectaren bos af te doen branden. De meeste badplaatsen zijn veilig voor bosbranden. De meeste bebossing komt voor in de bergachtige delen van het eiland. De rook kan dan op andere plekken wel voor overlast zorgen.

Bussen

Wil je geen auto huren en wel afstanden afleggen op het eiland Kos? Neem dan de bus. Dit is een goede en goedkope manier van vervoer op Kos. Er zijn zowel lijndiensten tussen verschillende plaatsen als stadsdiensten die binnen Kos-Stad en de nabijgelegen toeristenplaatsen Lambí en Psalidi rijden.

Couverttoeslag

In bijna alle restaurants en taverna’s hanteert men een zogenaamde couverttoeslag: een vast bedrag per gast die op de rekening bijgeschreven wordt. Vaak staat deze toeslag duidelijk vermeld op de menukaarten. Mocht dat niet het geval zin, wees dan vrij om ernaar te vragen.

Drinkwater

Het leidingwater op Kos kan zonder problemen gedronken worden. Toch kiezen toeristen er vaak voor om flessen water te kopen om dat als drinkwater te gebruiken. Dat is niet nodig, behalve dat het misschien lekkerder is.

Drinkwater

Elektriciteit

Op Kos kent men net als bij ons een elektriciteitsnetwerk op basis van 220 volt wisselstroom, waarbij in 99,9% van de gevallen dezelfde stekkers als bij ons gebruikt worden. Je hoeft dus geen verloopstekkers of wereldstekkers mee te slepen voor je vakantie op Kos.

Excursies

eExcursies zijn te boeken via je hostess, maar veel valt zelf te regelen in de Mandraki-haven of één van de vele kantoortjes in het centrum van Kos-Stad. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook het gemak van internet benutten en je excursies op Kos online regelen. GetYourGuide is een goede aanbieder van excursies op Kos.

bekijk alle excursies op Kos

Fooien

Over het fooien geven op Kos wordt veel zin en onzin geschreven. Sommigen beweren dat de Grieken te trots zouden zijn om een fooi aan te nemen. Onzin, in ieder geval op Kos. Het personeel in de horeca moet het vooral hebben van de fooien. Hetzelfde geldt voor de mensen die in de hotels werken. Probeer in de horeca dezelfde fooien als in Nederland te hanteren. Overweeg verder een fooi van 1 of 2 euro per dienst/koffer/dag voor gidsen, kruiers en kamermeisjes. Bij een dagvullende excursie is een fooi van gemiddeld vijf euro per koppel/gezin voor de gids en chauffeur vrij normaal.

Fotograferen

Je kunt op Kos, net als in heel Griekenland, niet alles zomaar fotograferen. Militaire zones mogen absoluut niet gefotografeerd worden. Het fotograferen rondom luchthavens kan ook problemen opleveren. Zo hebben in 2001 twee Nederlandse vliegtuigspotters 36 dagen vastgezeten vanwege het fotograferen rondom een militair vliegveld.

Geld

Het betaalmiddel op Kos is de euro (€), net als bij ons. Geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig verspreid over het eiland. In vrij veel winkels en in de horeca kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Creditcards worden ook geaccepteerd, maar niet overal. Vanwege de relatief hoge kosten worden creditcardbetalingen voor kleine bedragen vaak geweigerd.

Geld

Grieks Pasen

Grieks Orthodox Pasen is het belangrijkste feest in Griekenland en wordt meestal op afwijkende data gevierd dan “ons” Pasen.

Handdoekjes leggen

Een onder toeristen helaas veel gebruikt ritueel is het ’s morgens vroeg claimen van ligbedden bij het zwembad door middel van het wegleggen van handdoeken. Steeds meer hotels treden inmiddels op tegen dit verschijnsel, bijvoorbeeld door de handdoeken op niet bezette ligbedden voor een bepaald tijdstip te verwijderen.

Kerken bezoeken

Kerken bezoeken

Let op je kleding als je op Kos een kerk wilt gaan bezoeken. Zorg dat je niet te bloot gekleed bent als je een kerk bezoekt, dus geen korte broeken of rokjes en geen blote topjes of haltershirts. Hetzelfde geldt voor moskeeën met als toevoeging dat je daar ook je schoenen uit dient te trekken voor betreden van de moskee.

Kranten en magazines

Nederlandse kranten en bladen zijn in de zomerperiode volop verkrijgbaar. De magazines zijn meestal al een week oud terwijl dagblad De Telegraaf lokaal gedrukt wordt en van diezelfde dag te koop is. Naast de supermarkten kun je je leeswaar ook in de kiosken op straat kopen.

Mobiel netwerk en wifi

Je kunt het mobiele netwerk gebruiken als je op Kos wilt bellen of internetten. Let er wel op dat je gebruikmaakt van het Griekse mobiele netwerk. Door de nabijheid van Turkije willen telefoons weleens overspringen naar het Turkse netwerk. Daarvoor gelden vaak niet de gunstige EU-afspraken met betrekking tot roaming. Het zou je na je vakantie zomaar een onverwachte en torenhoge telefoonrekening op kunnen leveren.

De dekking van de GSM-netwerken op Kos is ongeveer 99%, vooral op hogere en afgelegen gebieden kan de dekking minder zijn.

Wi-fi wordt op veel plekken gratis aangeboden: in hotels, in restaurants, in bars en in beach clubs. Onthoud dat openvbare wi-fi veel minder veilig kan zijn dan dat goed voor je is. Probeer daarom belangrijke zaken zoals internetbankieren niet via een openbaar wi-finetwerk te doen.

gratis wi-fi

Nudisme

Nudisme is officieel niet toegestaan op Kos, maar op verlate strandjes komt het wel voor.

Prijsniveau

De prijzen in restaurants, bars en hotels liggen bijna op hetzelfde niveau als in Nederland. Voor de laagste prijzen moet je naar de plekjes gaan waar vrijwel geen toerist komt en dat is op dit eiland inmiddels zoeken naar de naald in de hooiberg.

Taal

Op Kos spreekt men Grieks. Mensen die met toeristen te maken hebben spreken meestal redelijk tot goed Engels en soms ook Duits, Frans of Nederlands.

Taxi's

Op Kos rijden er in en rond de toeristische plaatsen voldoende taxi’s. De taxiprijzen zijn vergelijkbaar met bij ons en zijn vastgestelde tarieven. Kos-Stad kent een officiële taxistandplaats die zich bevindt bij de Hadji Hassan-moskee, de barstraat en de zuidoostelijke punt van de Mandrakihaven. Tijdens drukke uren (’s avonds) is het lastig om buiten de standplaats een taxi te pakken te krijgen, tenzij je ver genoeg van de standplaats verwijderd bent.

Toiletpapier niet in de WC

Toiletpapier mag niet door het toilet gespoeld worden. Dit is vanwege de grote kans op verstopping, wat het gevolg is van nauwe leidingen. Toiletpapier dient in het emmertje naast de pot gedeponeerd te worden.

Toiletpapier niet in de WC

Tijdsverschil

Op Kos is het altijd 1 uur later dan in Nederland. Omdat men op Kos ook aan wintertijd en zomertijd doet, geldt dit tijdsverschil het hele jaar.

Zonkracht

De zon is op Kos veel sterker dan in Nederland. Veelvuldig smeren met een hoge factor zonnebrandcrème is daarom een must om directe en indirecte gevolgen van de schadelijke UV-straling te voorkomen. Probeer de zon tijdens de heetste uren (tussen 11 en 16 uur) zoveel mogelijk te vermijden, zeker als je niet beschermd bent.

Goed smeren tegen de zon