Sluiten

Eten en drinken op Kos

eten op Kos

Net als iedere andere toeristische bestemming biedt het eiland Kos naast authentieke restaurants een heleboel restaurants gericht op toeristen: Griekse restaurants met souvlaki en gyros, Hollandse tenten waar je terecht kunt voor saté, biefstuk en frikandellen, Italiaanse restaurants met weinig verrassende pizza’s en pasta’s, op Engelsen gerichte restaurants met vettig ontbijt en andere ranzige troep en natuurlijk heeft ook hier fastfoodketen McDonalds een vestiging.

Grieks eten

Je hoeft niet persé de vrij toeristische restaurants te ontwijken om goed Grieks te eten, een kijkje op de kaart zegt vaak al genoeg. Zie je vooral populaire gerechten als souvlaki, giros, steak en mousaka staan dan heb je te maken met eten wat je overal in Griekenland op je bord kunt krijgen. In dergelijke restaurants zie je vaak weinig lokale mensen eten.

Als er echter gerechten zoals fakí (linzensoep), marides (gefrituurde ansjovis), patsá (soep met ingewanden), briám (een groenteratatouille), ádana kébab (overgewaaid uit Turkije; lekker gekruid gegrild gehakt), tiropitta (met kaas gevulde bladerdeeghapjes) en stifádo (stoofpot met vlees, tomaten, kaneel en uien; één van mijn favorieten) op de kaart staan dan heb je waarschijnlijk een aardig restaurant te pakken. Kijk ook niet te veel naar de entourage en de ligging. Een goede Griekse kok stopt zijn geld in goede ingrediënten, niet in aankleding.

Grieks eten

Drinken

In tegenstelling tot veel bestemmingen langs de Middellandse Zee kun je het leidingwater hier gewoon drinken. De meesten zullen de lichte bijsmaak echter niet op prijs stellen en mineraalwater drinken.

Grieken drinken vooral veel koffie. Dat doen ze op verschillende manieren, bijvoorbeeld als Greek coffee (de sterke bak met drap onderin), espresso, mokka en vooral frappé, de gekoelde instantkoffie met ijsblokjes en suiker. Grieken drinken hun koffie zonder melk. Ze zijn er op Kos aan gewend dat toeristen hun koffie vaak wel met melk drinken. In de hippere koffiezaken en in de betere hotels zie je steeds vaker lactosevrije melksoorten zoals amandelmelk en sojamelk als alternatief.

Lokale alcoholische dranken (in heel Griekenland geschonken) zijn de welbekende anijsdrank ouzo en de Griekse variant op cognac: metaxa. Een lokale wijn is rétsina, een witte wijn die naar hars smaakt. Moet je zeker een keertje geprobeerd hebben.

Bier

Bier

Als je op Kos bier bestelt dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een Grieks of een Nederlands biertje. De meest geschonken merken zijn Mythos, Alfa, Heineken en Amstel. Er zijn vaak ook alcoholvrije varianten te krijgen en de opkomst van Radler is ook op Kos te zien. Op steeds meer plekken schenken ze deze combinatie van limonade en bier. Als je Mythos bestelt dan is de kans vrij groot dat je een fles van een halve liter geserveerd krijgt. Als je bier van het vat bestelt dan worden vooral de merken Mythos en Alfa getapt. Op sommige plekken serveren ze ook het Duitse weissbier. Je ziet dit vooral op plekken waar grotere concentraties zijn van Duitse toeristen.

Sta er niet van te kijken als je bij je fles bier een bevroren glas krijgt. Op het moment dat je dan je bier inschenkt, zie je dat het deel onder de schuimkraag kristalliseert omdat dit stuk onder het vriespunt komt. Op deze manier willen ze het bier net wat langer koel houden tijdens de warme zomerdagen.

Wat kost het?

Wat kost het?

Eten en drinken is op Kos vrij betaalbaar, zeker als je de prijzen op Kos vergelijkt met die in Nederland. Net als overal geldt op Kos dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type restaurant. Hoe toeristischer de plaats, des te hoger de prijzen kunnen liggen. Het hangt dan wel af van de concurrentie in de omgeving. Voor eten of drinken op een mooie locatie betaal je vaak ook meer en hoe chiquer het restaurant, des te hoger de prijzen vaak zijn.

Dit zijn op dit moment vrij normale prijzen voor eten en drinken op Kos:

  • Een kop koffie: €2-3
  • Een glas bier: €3-4
  • Een lunch: €10-15
  • Een voorgerecht: €5-8
  • Een hoofdgerecht: €10-15
  • Een BigMac bij McDonalds: €4

Fooien geven

Een bescheiden fooi bij een maaltijd of drankje is geen must, maar wordt wel erg op prijs gesteld. Zeker in restaurants en bars waar veel toeristen komen is men er inmiddels aan gewend geraakt dat er fooien gegeven worden. Voor het personeel vormt dit een welkome aanvulling op hun (vaak vrij lage) salaris. Hanteer een beetje dezelfde fooien zoals je in Nederland gewend bent: rond af naar boven of geef enkele euro’s. Fooien van 10 tot 15% zijn hier echt niet nodig.