Sluiten

Embrós Therme

Embrós Therme

Eén van de beste attracties van Kos is ook nog eens gratis: de Embrós Therme. Dit is een thermaal bad in een kunstmatig aangelegde bekken aan het strand. Het bronwater dat uit de rotsen komt heeft een temperatuur van rond de 40 graden Celsius en zou een heilzame werking hebben. Het is eventjes wennen aan de zwavelgeur, maar als je daar eenmaal doorheen bent is het heerlijk vertoeven in het warme met zeewater vermengde water. Bij het warmwaterbekken bevindt zich ook een klein kiezelstrand.

Hoe kom je er?

Zo kom je bij Embrós Therme

Embrós Therme ligt op ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Kos-Stad. De beste manier om er te komen is met de (huur)auto. Vanuit Kos-Stad rijd je in ongeveer 10-15 minuten naar de zuidelijk gelegen Embrós Therme. Omdat er geen weg langs de zuid-oostkust ligt moet je als je vanuit het westen van het eiland komt ook via Kos-Stad rijden.

De weg ligt een stuk hoger dan het warmwaterbad zelf en zeker in drukke periodes kun je het beste bovenaan parkeren en het stuk naar beneden te voet afleggen. Beneden is ook beperkte parkeergelegenheid, maar draaien kan daar erg krap worden (zeker bij drukte) en het weggetje er naartoe is vrij steil en smal. Wie optimaal van het warmwaterbad wil genieten die kan sowieso beter de drukke momenten vermijden. Vanaf een uur of negen ’s morgens tot het einde van de middag is het zeker tijdens schoolvakanties soms erg druk, waardoor je niet optimaal kunt genieten van Embros Therme.

Met de bus kun je ook naar Embrós Therme, de bushalte ligt bij de parkeerplaatsen boven langs de weg. De bus tussen Kos-stad en Embros Therme rijdt ongeveer 8 tot 10 keer per dag.

Een derde mogelijkheid is om met de fiets te gaan. Op de heenweg word je geconfronteerd met een stijgende weg en waarschijnlijk ook redelijk wat tegenwind. Dat kan de trip zwaar maken. De terugweg is daarom juist vaak weer een makkie omdat je dan meestal met de wind in de rug naar beneden fietst. De allereerste keer dat ik de Embrós Therme bezocht, heb ik dat met de fiets gedaan.

Wanneer kun je het beste gaan?

Beste moment op Embrós Therme te bezoeken

Embrós Therme is dag en nacht toegankelijk. Met in het donker gaan heb ik geen ervaring en ik heb geen idee of dat wat betreft verlichting en veiligheid goed te doen is. Mijn persoonlijke favoriete tijdstip is net na zonsopkomst. Dan is de zon nog niet fel, de luchttemperatuur niet te hoog en het allerbelangrijkste is dat het dan nog niet druk is. Vanaf 9 uur ’s morgens komt de drukte al snel op gang en dan moet je eigenlijk zorgen dat je alweer klaar bent om te gaan.

Horeca

Horeca bij Embrós Therme

Vroeger stond er een taverna bij de Embros Therme. Die was nog operationeel toen ik hier voor de eerste keer kwam. De taverna is inmiddels gesloten en vervallen. De horeca is vervangen door een ’terras’ op het nabijgelegen strand waar je drinken en wat te knabbelen kunt kopen. Tegenwoordig staat er een taverna bij de parkeerplaats bovenaan, waar je je auto wegzet voordat je de ongeveer tien minuten durende wandeling naar de warmwaterbron maakt.