Sluiten

Een dagje Bodrum

Een dagje Bodrum

Eén van de meest gemaakte excursies vanuit Kos is een dagje naar de Turkse badplaats Bodrum. Vanuit Kos-Stad kun je Turkije al zien liggen en afhankelijk van wat voor soort veerboot je neemt, vaar je in zo’n 30 tot 50 minuten naar Bodrum.
De kosten voor een retour naar Bodrum bedragen ongeveer 25 tot 50 euro inclusief havengelden en zijn vaak afhankelijk van het type boot en of er wel of geen georganiseerde excursie per touringcar bijzit. Meer informatie en prijzen vergelijken kan via internet, bij de hostess, één van de vele kantoortjes in de binnenstad of in de Mandrakihaven zelf.

TIP

regel de excursie naar Bodrum

Op je gemak je dagtrip naar Bodrum regelen? Dankzij excursieaanbieders zoals GetYourGuide kun je alvast zien hoe zo’n dagje Bodrum eruit zien en kun je je trip vooraf reserveren.

bekijk de dagexcursie vanuit Kos naar Bodrum

Paspoort of ID-kaart nodig

Vroeger moest je een visum hebben om Turkije te bezoeken, maar werden de eendaagse excursies vanuit Kos naar Bodrum uitgevierd zonder dat je een visum voor Turkije nodig had. Een paspoortcontrole was voldoende. Nu het visum voor Turkije niet meer nodig is voor Nederlanders (en Belgen), is de oversteek even simpel gebleven: er vindt een grenscontrole plaats waarbij je een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart nodig hebt. Dat is alles.

De overtocht

overtocht

Het vertrek vanuit Rhodos vindt plaats vanuit de Mandrakihaven in Kos-stad. De aankomst in Bodrum is in de haven die direct in het hart van de stad ligt. De winkelstraten en het strand liggen op vijf minuten lopen van de plek waar je aan wal gaat.

De overtocht met de normale veerboot duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Het verschilt van keer tot keer. Er worden ook dagexcursies aangeboden waarbij je met een snelle catamaran meevaart. Die doet er officieel 20 minuten over, maar in de praktijk mag je er gerust vijf minuten bij optellen. Dat is nog altijd twee keer zo snel dan de normale veerboten.

Over Bodrum

Ga een dagje naar Bodrum

Bodrum is oorspronkelijk al in de 11e eeuw voor Christus gesticht, maar heette toen nog geen Bodrum maar Halicarnassus. De vorige eeuw is deze plaats gegroeid van een betrekkelijk kleine vissersplaats naar een toeristenoord waar de Turkse jetset en vele duizenden buitenlandse toeristen vertoeven.

Bodrum heeft de toerist alles te bieden wat men zoekt: mooie hotels, een grote verscheidenheid aan restaurants en bars, een geweldig uitgaansleven, volop winkelgelegenheden, een gezellig strand, een prachtige jachthaven, een indrukwekkend museum en andere bezienswaardigheden. Dit alles in een sfeervolle en nette setting. Mooie bijkomstigheid is dat Bodrum een eigen luchthaven heeft.

Ik kan me daarom voorstellen dat Turkije-liefhebbers speciaal voor deze plaats kiezen. Keerzijde van de medaille is helaas dat de plaats steeds meer haar exclusieve karakter verliest door de sterke toename van het toerisme.

Winkelen

winkelen in Bodrum

Net als overal in Turkije barst het hier van de namaakproducten. Louis Vuitton-tassen, Breitling horloges, Burberry kleding, Lacoste polo’s…het wordt allemaal aangeboden tegen lage prijzen. Als je ervoor kiest om deze nepartikelen te kopen houdt er dan wel rekening mee dat invoer officieel niet toegestaan is, maar in beperkte mate voor persoonlijk gebruik het wel gedoogd wordt.

Naast namaakspul zijn er ook andere zaken te koop in Bodrum die de moeite waard zijn: Perzische tapijten, Turkse lekkernijen, gouden sieraden en luxe merkkleding (in winkels bij Karada Marina).

Zeker de moeite waard

Wie twijfelt of hij een dagje Bodrum moet doen kan ik zonder enige twijfel zeggen “DOEN!”. Het is een uitstekende en goedkope manier om op één dag tijd de Turkse cultuur te proeven en kennis te maken met één van de mooiste badplaatsen aan de Turkse kust.

TIP

Reportage: Bodrum in 12 uur

Het populaire reisblog www.in12uur.nl heeft een uitgebreid verslag gemaakt van een dagje Bodrum vanaf Kos. Begeleid door tientallen foto’s kun je zien hoe het is om een dagje vanuit Kos naar Bodrum te reizen en wat je daar allemaal kunt zien en doen.

lees 'Bodrum in 12 uur'