Sluiten

De burcht van Antimachia

burcht van Antimachia

Ten oosten van het dorp Antimachia ligt de oude vervallen burcht van Antimachea. Deze bereik je naar een autorit van ongeveer tweeënhalve kilometer gerekend vanaf de hoofdweg van Kos. De weg is geasfalteerd en goed te berijden. Eenmaal aangekomen bij de ruïne kun je parkeren op de onverharde parkeerplaats. Pas op voor sommige grotere stenen die hier liggen. De eerste aanblik is indrukwekkend, want deze noordelijke muur is grotendeels intact.

De historie van de burcht van Antimachia begint aan het einde van de middeleeuwen. Het kasteel is in maar liefst zes fasen gebouwd door de Grootmeesters van de Orde van de Ridders van Sint Jan. Al in 1457 bleek de fortificatie een succes, toen een aanval door de Ottomanen succesvol voorkomen werd. In 1493 werd de burcht zwaar beschadigd door de grote aardbeving die Kos toen trof. Een jaar later was het bouwwerk grotendeels gerenoveerd. Het kasteel heeft een oppervlakte van maar liefst 26.250 vierkante meter en telt 970 meter aan muren.

De burcht bezoeken

burcht van Antimachia

Op het moment dat ik er ben, kun je de burcht gratis bezoeken. Of dat altijd zo is weet ik niet, want er staat wel zoiets als een kassahokje.

Op het moment dat je naar binnengelopen bent vallen twee dingen je op. Ten eerste dat de noordelijke muur veel beter intact is dan de binnenzijde van de burcht. Ten tweede zie je hoe de flora bezit heeft genomen van de ruimte binnen de oorspronkelijke muren. Wie enigszins panisch wordt van wespen en andere insecten die moet er rekening mee houden dat deze diertjes ruimschoots aanwezig kunnen zijn.

Wat prachtig is, is het adembenemende uitzicht dat je vanaf alle kanten van de burcht hebt. Zo kun je vanaf de zuidelijke kant heel goed de badplaats Kardamena zien liggen. Pas op met kinderen, want er zijn veel open plekken waar je zo de diepte in kunnen vallen.

Uitzicht vanuit de burcht van Antimachia