Sluiten

Bezienswaardigheden op Kos

Voor de sommige toeristen zijn de stranden, zwembaden en terrasjes voldoende om zichzelf gedurende de hele vakantie op Kos bezig te houden. Die komen vooral naar Kos om te relaxen, te zonnebaden en te genieten van het zomerse weer. Andere toeristen willen ook wat zien van het eiland, in de geschiedenis van Kos duiken of de cultuur van het eiland ontdekken. Gelukkig hoeven zij zich niet te vervelen op Kos. Er zijn een aantal pittoreske dorpen die bezocht kunnen worden, Kos telt een paar archeologische vindplaatsen en voor wandelaars biedt Kos een aantal geweldige routes aan die gelopen kunnen worden.

Maar laat me wel eerlijk zijn en geen valse verwachtingen scheppen. Het eiland heeft voldoende te bieden voor een leuk dagtochtje met de auto over Kos of om zo af en toe eens een uitstapje te maken. Kos is echter geen bestemming die een lange waslijst aan bezienswaardigheden en bijzondere plekjes kent.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal leuke, mooie en interessante bezienswaardigheden op Kos.

Asklepieion

Asklepieion

Als je boven op de berg staat, waar het paleis gestaan heeft, kun je helemaal voorstellen hoe het geweest moet zijn om hier te wonen. Wat een adembenemend uitzicht over Kos en over de Turkse kust. Nu rest er niet meer dan hoop je stenen, stukken muur en wat losse pilaren. Dankzij het bord met de tekening van het paleis kun je je inbeelden hoe het er hier uit gezien moet hebben. Als je enigszins interesse hebt in historie en archeologische vindplaatsen dan kun je Asklepieion niet overslaan tijdens je vakantie op Kos.

Het Asklepieion is een oude tempel en begraafplaats die is gewijd aan de Griekse god Asklepios, de god van de genezing. De tempel werd gebouwd in de 4e eeuw voor Christus en was een belangrijke bedevaartplaats voor mensen uit heel het oude Griekenland. De site werd in de 6e eeuw na Christus verwoest door een aardbeving, maar is sindsdien gerestaureerd.

Asklipieion is alle dagen van 8:00 tot 19:00 uur geopend. De laatste toegang is om 18:30 uur. Wie de drukte een beetje wil vermijden die kan beter later in de middag gaan. De meeste bussen met toeristen zijn dan al geweest, waardoor het aanzienlijk rustiger is op het terrein.

Embrós Therme

Embrós Therme

Eén van de beste attracties van Kos is ook nog eens gratis: de Embrós Therme. Dit is een thermaal bad in een kunstmatig aangelegde bekken aan het strand. Het bronwater dat uit de rotsen komt heeft een temperatuur van rond de 40 graden Celsius en zou een heilzame werking hebben. Het is eventjes wennen aan de zwavelgeur, maar als je daar eenmaal doorheen bent is het heerlijk vertoeven in het warme met zeewater vermengde water. Bij het warmwaterbekken bevindt zich ook een klein kiezelstrand.

lees verder over Embrós Therme

Palio Pyli

Palio Pyli

Het antieke dorp Pyli is een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland Kos. Het is niet zo dat je er zomaar eventjes naartoe rijdt, want de laatste paar honderd meter moet je omhoog wandelen. Op normale dagen is dat al een flinke inspanning, op warme zomerdagen dat het ronduit zwaar zijn. Wie echter de moeite neemt om via de hobbelige trappen naar boven te lopen die wordt getrakteerd op een uitzicht dat je nergens anders op Kos terugvindt.

Er zijn twee belangrijke uitzichtpunten. De eerste is het oude kasteel van Palio Pyli dat aan de noordkant van het dorp ligt. Dit is tevens het hoogste punt van het antieke dorp. Als je echter in zuidelijke richting naar boven loopt dan kom je uit bij de lokale taverne. Het uitzicht vanaf het terras kijkt uit op het eiland en de heuvel met het kasteel. Daarom zouden wij eerder kiezen voor een uitzicht vanaf de taverne. Dat je hier eventjes je dorst kunt lessen is een bijkomend voordeel.

lees verder over Palio Pyli

Zonsovergang vanuit Zia

Zonsovergang vanuit Zia

Er zijn tal van plekken op Kos van waaruit je de zonsondergang kunt bewonderen, mits de weersomstandigheden dat toelaten uiteraard. Zo kun je vanuit badplaatsen zoals Tigaki, Marmari, Masticharin en het noordwestelijke stuk van Lambi ’s avonds de zon boven de Egeïsche Zee achter de horizon zien verschijnen. Er is één plek op Kos waar de mensen met tientallen en op drukkere dagen met honderden tegelijk samenkomt om te genieten van de zonsondergang en dat is het dorpje Zia. Door de hoge ligging en het vrije zicht heb je een fabelachtig mooie sunset.

TIP

sunset-excursie naar Zia

Heb je geen huurauto ter beschikking en wil je toch de unieke zonsondergang in Zia meemaken? Dan kun je een busexcursie boeken die zich helemaal focust op het beleven van de sunset in Zia.

De bus haalt je op bij je hotel en brengt je via een korte schilderachtige rit naar het centrum van Zia. Verken het dorp in je eigen tempo en zonder gids. Je hebt ongeveer 2.5 uur de tijd in Zia. Je kunt er dus voor kiezen om de zonsondergang te ervaren tijdens een diner met uitzicht op de sunset.

bekijk de sunset-excursie naar Zia

De burcht van Antimachia

De burcht van Antimachia

Ten oosten van het dorp Antimachia ligt de oude vervallen burcht van Antimachea. Deze bereik je naar een autorit van ongeveer tweeënhalve kilometer gerekend vanaf de hoofdweg van Kos. De weg is geasfalteerd en goed te berijden. Eenmaal aangekomen bij de ruïne kun je parkeren op de onverharde parkeerplaats. Pas op voor sommige grotere stenen die hier liggen. De eerste aanblik is indrukwekkend, want deze noordelijke muur is grotendeels intact.

lees verder over de burcht van Antimachia

Plataan van Hippocrates

Plataan van Hippocrates

In het centrum van Kos-stad staat een enorme oude plataan, die bekend staat als de plataan van Hippocrates. Er wordt beweerd dat Hippocrates onder deze plataan zat om zijn studenten les te geven. Aangezien de boom 500 jaar oud is, is het duidelijk niet de boom die Hippocrates geplant heeft, aangezien hij rond de 5e eeuw voor Christus leefde. Het is mogelijk wel een afstammeling van het origineel dat Hippocrates van Kos er 2500-3000 voor Christus plantte. Deze plataan heeft een omtrek van twaalf meter, waardoor hij de reputatie heeft de grootste van Europa te zijn. De autoriteiten van het eiland hebben maatregelen genomen om hem te behouden. Een korte omringende muur met een metalen reling voorkomt dat hij te ver uitsteekt en houdt mensen op gepaste afstand.

Archeologisch museum van Kos

Archeologisch museum

Het archeologisch museum bevindt zich midden in het centrum van Kos Stad. Het museum heropende haar deuren in het najaar van 2016, nadat het enige tijd gesloten is geweest. Verdeeld over twee verdiepingen kun je de archeologische vondsten van het eiland Kos bekijken. Deze worden tentoongesteld aangenaam verlichte en fraai ingerichte expositieruimtes. De lichte kleuren van de muren en het diffuus verspreidde licht zorgen ervoor dat de objecten prima uitgelicht worden. Uitstekende omstandigheden om mooie foto’s te maken, zeg maar. Wie echter met een spiegelreflexcamera het museum binnen gaat, krijgt te horen dat deze binnen niet gebruikt mag worden. Je mag alleen maar fotograferen met je mobiele telefoon. Video opnames maken, het gebruik van flitslicht of inzoomen op de tentoongestelde objecten is niet toegestaan.

Het Archeologisch museum van Kos is dagelijks, met uitzondering van maandag, geopend van 10:30 uur tot 16:30 uur.

TIP

Kos bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor het eiland Kos hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Kos is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen op dit geweldige eiland.