Sluiten

10 tips voor Kos

Wat moet je zien en doen op Kos? Als je deze vraag aan verschillende mensen stelt zul je ook verschillende reacties krijgen. Waar de één van authenticiteit houdt, houdt de ander juist van toeristische plekjes. Zonaanbidders vullen hun vakantie anders in dan cultuurliefhebbers en jongeren zullen meer aandacht hebben voor het stappen dan senioren. Het invullen van een vakantie op Kos gebeurt door ieder op zijn of haar manier. Toch wil ik graag een stukje helpen. Dat doe ik in de vorm van 10 tips voor Kos.

De hieronder weergegeven tips voor Kos zijn mijn eigen tips op basis van ervaringen. Doe ermee wat je wilt.

[1] Huur een fiets

De beste en leukste manier om het eiland te verkennen is per fiets. Bijkomend voordeel is dat het extra beweging oplevert tijdens een vakantie waarin vaak toch al wat meer gegeten en gedronken wordt. Voor ons als Nederlanders is fietsen op Kos een makkie, zolang als dat je het meer bergachtige binnenland niet in gaat met de fiets. De tocht naar Zia is bijvoorbeeld een hele klim.

Huur een fiets

[2] Bezoek de Johannieterburcht

Centraal in Kos-Stad staat de Johannieterburcht. Deze burcht, die ook bekend staat als Kasteel Neratzia, is tussen de 14e en 16e eeuw gebouwd. Misschien geef je niet zoveel om historische gebouwen, maar zelfs dan zou ik je aan willen raden om een bezoek aan de burcht te brengen. Het is de moeite waard om een wandeling binnen de muren van de burcht te maken en zeker om vanuit de burcht te genieten van prachtige uitzichten op Kos-Stad, het gouverneurspaleis, de Mandrakihaven en de zee.

Johannieterburcht
Johannieterburcht

[3] Verlaat de vreetschuren

Als je in een all-inclusivehotel verblijft, probeer dan toch minimaal de helft van de maaltijden buiten het hotel te nuttigen. Of in ieder geval een enkele keer. Zo leer je Griekenland ook culinair kennen en vaak is het vele malen gezelliger dan in een vreetschuur eten. Zet het idee uit je hoofd dat je eigenlijk al voor het eten in het hotel hebt betaald. Het extra geld dat je uitgeeft zal je vakantie op een andere manier verrijken en zorgt ervoor dat de lokale ondernemers meer profiteren van het toerisme.

[4] Sta vroeg op

Wil je mooie foto’s of filmpjes maken tijdens je vakantie op Kos? Vlak na zonsopkomst heb je prachtig licht om te fotograferen en zie je het eiland tot leven komen. Probeer minimaal één ochtend op tijd op pad te gaan om de sfeer op te snuiven vlak na zonsopkomst. Je zult niet alleen met een ander soort foto’s thuiskomen, je zult ervaren dat de morgenstond ook op Kos goud in de mond heeft.

[5] Bezoek het thermaal bad

Aan de zuidoostelijke kant van Kos ligt een gratis toegankelijk thermaal bad dat de naam Embros Thermé (ook wel als Empros Thermi omschreven) draagt. Deze natuurlijke warmwaterbron is een weldaad voor het lichaam. Deze thermen vormen niet voor niets een trekpleister voor de lokale bevolking en voor een groot aantal toeristen dat op Kos verblijft. Eenmaal gewend aan de zwavelgeur en het warme water van ongeveer 40 graden Celsius, wil je er niet meer uit.

Bezoek het thermaal bad

[6] Ga een dagje naar Bodrum

Twee landen in één vakantie: het kan. Vanuit Kos kun je gemakkelijk en vrij snel de overtocht maken naar de Turkse badplaats Bodrum. Voor de kosten hoef je het niet te laten (enkele tientjes per persoon) en je komt echt in een andere wereld terecht. Het zou zonde zijn als je de kans om deze mooie stad te bezoeken zou laten liggen. Je kunt al een dagje Bodrum doen voor een paar tientjes per persoon.

Ga een dagje naar Bodrum

[7] Verken het uitgaansleven

Het eiland Kos staat bekend als een uitstekende bestemming om uit te gaan. Niet voor niets dat Kos hoog op het verlanglijstje staat van jongeren die tijdens hun vakantie graag het nachtleven induiken. Het uitgaansleven op Kos is echt de moeite waard. Of je een terrasje, kafenion, bar of discotheek wilt bezoeken, uitgaan op Kos wordt door de meeste bezoekers aan Kos hoog gewaardeerd.

[8] Probeer een paar woordjes Grieks te spreken

Hele gesprekken in het Grieks verwacht men niet van toeristen, maar als je in ieder geval een paar woordjes Grieks spreekt van wordt dat zeer gewaardeerd door de lokale mensen. Je zult merken dat alleen al het simpelweg op z’n Grieks groeten een eerste goede stap is. Dit geldt overigens niet alleen voor Kos, maar voor heel Griekenland.

[9] Vergeet het westen niet

KamariOmdat Kos Stad helemaal in het oosten ligt en er in de nabijheid van Kos Stad genoeg te doen en te zien is komen er relatief weinig toeristen in het authentiekere westen van het eiland. Als je toch een huurauto hebt is het een gemiste kans als je de westkant van Kos met leuke plaatsen zoals Kefalos en Agios Stefanos niet verkent. Heb je geen auto ter beschikking? Kijk dan of je een eilandtour kunt boeken waarbij je ook het westen van Kos ontdekt.

[10] Bereid je goed voor

Een goede reisvoorbereiding is het halve werk. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je in de problemen komt omdat je niet wist dat je geen militaire objecten mag fotograferen of dat je telefoonrekening flink oploopt doordat je telefoon op sommige delen in Kos automatisch omschakelt naar het Turkse mobiele netwerk.

Op internet is volop informatie te vinden over Kos, plaatsen op Kos, accommodaties en excursies. Denk aan professionele sites die informatie bieden, maar ook sites waar toeristen informatie en ervaringen uitwisselen zoals reviewsites en groepen op Facebook. Deze sites zijn er niet voor niets, doe er je voordeel mee. Een goede informatiebron os de website Kos voor beginners.

Kijk wel goed wie de informatie aanbiedt. Vanwege een verdienmodel zijn er steeds meer Kos-sites te vinden die door studenten die nooit een voet op Kos gezet hebben gemaakt zijn. De teksten herschrijven ze van andere bronnen of ze gebruiken AI om teksten te laten genereren. Of de inhoud klopt, dat weten ze dan vaak niet.

TIP

meer tips?

Ik reis eigenlijk vrijwel nooit zonder een goede reisgids. Geen dikke pillen, maar compacte reisgidsen, bij voorkeur met beknopte omschrijvingen en goede kaarten. De samenstellers van reisgidsen zijn ervaren schrijvers met oog voor detail en meestal erg objectief. Mijn laatste tip is om in ieder geval minimaal één reisgids in je bagage mee te nemen om een goed totaalplaatje van het eiland Kos te krijgen en om informatie te lezen die op deze website niet staat. Op de pagina Kos tips staan handige tips van bezoekers van deze site.