Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Kos Stad

Kos Stad mag amper een stad heten. Enkele tienduizenden inwoners in een sfeervolle setting zonder het chaotische van een echte stad maken deze plaats juist zo aantrekkelijk.
In totaal is de stad ongeveer 3 kilometer lang en maximaal zo'n 2 kilometer breed met als centraal punt de Mandrakihaven. De stad ligt in aan de oostkust van het eiland en kijkt uit op Turkije. De stad Bodrum ligt op slechts 20 kilometer van Kos-Stad, het dichtstbijzijnde stukje Turkije ligt slechts op ongeveer 8 kilometer van Kos-Stad.


uitzicht op de Mandráki haven

De plaats lééft
Kos-Stad is een plaats waar altijd wel wat te beleven valt. 's Morgens vroeg zie je vooral lokale mensen koffie drinken, krantjes lezen, inkopen doen en verse vis halen op de vismarkt.
De bemanning van de toerboten maken zich op voor weer een dagje met toeristen en de eerste toeristen komen tot ontwaken. Overdag is de levendigheid zeer variabel en afhankelijk van het seizoen. Tegen het einde van de middag zie je de straten langzaam voller worden met toeristen die van stranden, zwembaden en excursies komen om te shoppen, eten en drinken.
Aan het einde van de avond komt het uitgaansleven volop op gang en dat duurt vaak tot in de kleine uurtjes. Een paar uur later begint alles weer van voren af aan.


de vismarkt in de vroege ochtend                         in het centrum van Kos Stad

Compact centrum
De compactheid van de plaats dragen bij aan de sfeer. Alles binnen de stad is op loopafstand (of fietsafstand) en het belangrijkste deel van het centrum is zo goed als autovrij. In de Mandrakihaven liggen de toerboten pontificaal te wachten op toeristen die er een dagje op uit trekken en tegenover de haven vind je gezellige terrasjes met daarachter de winkelstraten. Aan de oostkant van de haven is de Johannietersburcht zeer duidelijk aanwezig die bereikbaar is via een voetgangersbrug die start bij de Plataan van Hippocrates.
Ten oosten daarvan staat het zeer kenmerkende gouverneurspaleis. Aan de noordoostpunt van de Mandrakihaven is de terminal van waaruit de veerboten naar Bodrum vertrekken.

 

Ten zuiden van de Mandrakihaven ligt het centrum van Kos-Stad met een aantal archeologische opgraafplaatsen, de Hadji Hassan-moskee, een aantal winkelstraten, barretjes, restaurants, de befaamde barstreet, het archeologisch museum en een indrukwekkende markthal.
Alles bij elkaar misschien één vierkante kilometer groot en juist dat is één van de aantrekkelijke punten van deze stad.


          Agios Paraskevi kerk                               winkelstraat in het centrum

Het noord-westen
De noordwestkant van Kos-Stad wordt gekenmerkt door een drietal belangrijke straten: G. Averoff die loopt vanaf de vismarkt in de Mandrakihaven tot Filinou. Hieraan liggen een redelijk groot aantal restaurants en barretjes, waarvan de westelijk gelegen restaurants aan de achterzijde een terras aan het strand hebben.
De tweede straat is Kanári, de weg die je vanuit Lambí Kos-Stad binnenbrengt tot aan de rotonde bij de Mandraki-haven. Aan deze straat bevinden zich een groot aantal winkeltjes en wat barretjes en koffiehuizen. Aan het einde van de straat (bij de rotonde) zit Fashion-Club, de enige indoor discotheek van het eiland en al jarenlang goed bezocht.
De derde straat is de straat die loopt langs het Lambistrand met daaraan de twee grote discotheken van Kos-Stad.


het Lambí-strand

Het oosten
Vanaf het gouverneurspaleis gaat de straat Vassileos Georgiuo oostwaards richting Psalidi. Langs deze straat vind je aan de landzijde vooral restaurants, terwijl aan de zeezijde de jachthaven van Kos ligt. De achterliggende straten hebben weinig te bieden en hebben vooral een residentieel karakter.


het gouverneurspaleis                                      gezellige terrasjes

Parkeren
Zeker in het hoogseizoen kan parkeren in Kos-Stad een probleem zijn. Handig is om gebruik te maken van één van de twee parkeerterreinen ten zuiden van de stad en van daaruit te voet verder te gaan.

Meer foto's?
Hier vind je meer foto's van Kos-Stad.
 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy