Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Fietsen op Kos

Kos staat bekend als een fietseiland en dat is te zien ook. Over het hele eiland verspreid zie je toeristen op de fiets en de fietsverhuurbedrijven doen hier goede zaken. Vooral het noord-oosten van het eiland (vanaf Tigáki tot Psalidi) is vrijwel vlak en de kust is deels voorzien van een breed fietspad. Al fietsend zie je veel meer van de omgeving en kun je het eiland Kos goed in je opnemen.
De vrijwel altijd aanwezige wind aan de noordkant zorgt op warme zomerdagen ook nog eens voor wat welkome verfrissing. In het najaar kan die wind aardig aantrekken waardoor je er met het plannen van je route er het beste rekening mee kunt houden zodat je op het laatste stuk van je route in ieder geval wind mee hebt.


       fietsen langs de noordkust                            één van de vele fietsenverhuurders

Fietsenverhuur
Op het eiland Kos zitten relatief veel bedrijven waar je een fiets kunt huren. Bij je keuze voor een verhuurbedrijf en een bepaalde fiets moet je rekening houden met soms aanzienlijk verschillen in de kwaliteit en conditie van de fietsen die aangeboden worden. Ook het service-niveau kan nogal verschillend zijn. Dit vertaald zich vaak ook in de prijzen. De goedkoopste aanbieders bieden vaak minder goede fietsen aan die niet zelden matig onderhouden zijn.
Tijdens mijn verblijf op Kos heb ik een fiets gehuurd bij Moto Harley, die zowel een vestiging in Lambí als in Kos-Stad hebben. Een goede fiets die zo lekker reed dat ik hem zo om had willen ruilen voor mijn fiets in Nederland.

 

Fietsroutes
Bij sommige fietsenverhuurders kun je fietsroutes krijgen, maar het leukste is eigenlijk om er met de kaart zelf op uit te trekken. Voor recreanten is vrijwel de gehele noordkust vanaf Mastichári tot Lambí heel goed te doen. Heen langs de kust en terug langs de hoofdweg die vanaf Antimáchia naar Kos-Stad loopt of juist omgekeerd. Tussen Lambí en Tigáki kun je niet helemaal over verharde wegen rijden. Je kunt er hier voor kiezen om een klein stukje van de kust af te wijken of als je stevige benen hebt om door de branding te fietsen (het is te doen; ik heb het gedaan).
De oostkust (van Lambí in het noorden tot Agios Fokas in het zuiden) is een heerlijk stukje fietsen. Het is een route door Kos-Stad heen die je langs de luxe hotels ten zuiden van de stad naar het rustige stukje zuid-oostkust voert. Zodra je de vuurtoren van Agios Fokas gepasseerd bent kan het ineens erg pittig worden vanwege een stijgende weg en vaak redelijk wat tegenwind. Als je dit toch weet te trotseren kun je doorfietsen tot aan Embrós Thérme waar je (gratis!) kunt genieten van een heerlijk warm thermaal bad.
Om aantrekkelijke plaatsen zoals Zia, Lagoudi en Pili met de fiets te verkennen moet je echt wat geoefend zijn want het is een hele klim naar boven.


                 fietsen door de branding                           stevige fietsen met handige mandjes

Diefstal van fietsen
Zelfs hier worden fietsen gestolen. Ik kan dat uit eigen ervaring beamen. Een dagje naar Bodrum gaan en bij aankomst in de Mandraki haven je fiets niet meer terug kunnen vinden omdat hij gestolen is. Gelukkig had ik het sleuteltje braaf in mijn zak zitten waardoor het verzekeringswerk was. Vakantiegevoel of niet...zet je fiets dus wel altijd op slot op Kos!


OP VAKANTIE NAAR KOS?

BEKIJK ALLE KOS-AANBIEDINGEN VAN TUI.NL

 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy