Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Eten en drinken

Net als iedere andere toeristische bestemming biedt het eiland Kos naast authentieke restaurants een heleboel restaurants gericht op toeristen: Griekse restaurants met souvlaki en giros, Hollandse tenten waar je terecht kunt voor saté, biefstuk en frikandellen, Italiaanse restaurants met weinig verrassende pizza's en pasta's, op Engelsen gerichte restaurants met vettig ontbijt en andere ranzige troep en natuurlijk heeft ook hier fastfoodketen McDonalds een vestiging.
Voorbeelden van Hollandse eetgelegenheden waar we meerdere keren met plezier gegeten hebben is De Hoek van Holland (op de hoek van G. Averoff en Porfyriou) en De Haan (aan G. Averoff langs het Lambi-strand). Andere Nederlandse eetgelegenheden hebben we niet uitgeprobeerd.


McDonalds in Kos-Stad                                     strandterras restaurant De Haan

Grieks eten
Je hoeft niet persé de vrij toeristische restaurants te ontwijken om goed Grieks te eten, een kijkje op de kaart zegt vaak al genoeg. Zie je vooral populaire gerechten als souvlaki, giros, steak en mousaka staan dan heb je te maken met eten wat je overal in Griekenland op je bord kunt krijgen. In dergelijke restaurants zie je vaak weinig lokale mensen eten.
Als er echter gerechten zoals fakí (linzensoep), marides (gefrituurde ansjovis), patsá (soep met ingewanden), briám (een groenteratatouille), ádana kébab (overgewaaid uit Turkije; lekker gekruid gegrild gehakt), tiropitta (met kaas gevulde bladerdeeghapjes) en stifádo (stoofpot met vlees, tomaten, kaneel en uien; één van mijn favorieten) op de kaart staan dan heb je waarschijnlijk een aardig restaurant te pakken. Kijk ook niet teveel naar de entourage en de ligging. Een goede Griekse kok stopt zijn geld in goede ingrediënten, niet in aankleding.

 

Restaurant Stadium
Een restaurant dat volop in toeristische gidsjes adverteert is Stadium, gelegen aan Vas. Georgiou Street (de weg van de Mandraki haven naar Psalidi). Het restaurant ziet er heel gezellig uit, maar is absoluut geen aanrader. Het eten is van matige kwaliteit, de prijzen liggen voor Griekse begrippen aan de hoge kant en het bedienend personeel ontbreekt alle vakkennis en komt ongeďnteresseerd en arrogant over. Sla dit restaurant maar snel over!


                  restaurant Stadium                                   Grieken genietend van een kopje koffie

Drinken
In tegenstelling tot veel bestemmingen langs de Middellandse Zee kun je het leidingwater hier gewoon drinken. De meesten zullen de lichte bijsmaak echter niet op prijs stellen en mineraalwater drinken.
Grieken drinken vooral veel koffie. Greek coffee (de sterke bak met drap onderin), espresso, mokka en vooral frappé, de gekoelde instantkoffie met ijsblokjes en suiker. Grieken drinken hun koffie zonder melk.
Lokale alcoholische dranken (in heel Griekenland geschonken) zijn de welbekende anijsdrank ouzo en de Griekse variant op cognac: metaxa.
Een lokale wijn is rétsina, een witte wijn die naar hars smaakt. Moet je zeker een keertje geprobeerd hebben.

Fooien
Een bescheiden fooi bij een maaltijd of drankje is geen must, maar wordt wel erg op prijs gesteld. Hanteer een beetje dezelfde fooien zoals u in Nederland gewend bent.
 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy