Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Een dagje Bodrum

Eén van de meest gemaakte excursies vanuit Kos is een dagje naar de Turkse badplaats Bodrum. Vanuit Kos-Stad kun je Turkije al zien liggen en afhankelijk van wat voor soort veerboot je neemt vaar je in zo'n 30 tot 50 minuten naar Bodrum.
De kosten voor een retour naar Bodrum bedragen ongeveer 25 tot 50 euro inclusief havengelden en zijn vaak afhankelijk van het type boot en of er wel of geen georganiseerde excursie per touringcar bijzit. Meer informatie en prijzen vergelijken kan via de hostess, één van de vele kantoortjes in de binnenstad of in de Mandrakihaven zelf.


bootjes in Bodrum                                                     de boulevard

Visum
Normaal gesproken heb je een visum nodig voor Turkije dat als een soort van postzegel in je paspoort geplakt wordt. Bij binnenkomst en vertrek in Turkije ontvang je dan stempels in je paspoort.
Bij een dagexcursie naar Bodrum vanuit Kos werkt het anders. Je ontvangt geen visum of stempels in je paspoort, maar ontvangt een tijdelijk visum op een briefje dat alleen geldig is voor die dag. Dat visum ontvang je bij aankomst in Bodrum en lever je weer in bij vertrek. Volgens de boekjes zou je bij aankomst je paspoort in moeten leveren en krijg je die bij vertrek weer terug, maar bij ons werkte het niet zo. Wij kregen ons paspoort direct bij de douanecontrole weer terug en konden het dus gewoon bij ons houden in Bodrum. Voelt toch een stukje prettiger dan je paspoort afgeven.


douanecontrole op Kos voor vertrek                      shops bij aankomst in haven Bodrum

Over Bodrum
Bodrum is oorspronkelijk al in de 11e eeuw voor Christus gesticht, maar heette toen nog geen Bodrum maar Halicarnassus. De vorige eeuw is deze plaats gegroeid van ene betrekkelijk kleine vissersplaats naar een toeristenoord waar de Turkse jetset en vele duizenden buitenlandse toeristen vertoeven.
Bodrum heeft de toerist alles te bieden wat men zoekt: mooie hotels, een grote verscheidenheid aan restaurants en bars, een geweldig uitgaansleven, volop winkelgelegenheden, een gezellig strand, een prachtige jachthaven, een indrukwekkend museum en andere bezienswaardigheden. Dit alles in een sfeervolle en nette setting. Mooie bijkomstigheid is dat Bodrum een eigen luchthaven heeft.
Ik kan me daarom voorstellen dat Turkije-liefhebbers speciaal voor deze plaats kiezen. Keerzijde van de medaille is helaas dat de plaats steeds meer haar exclusieve karakter verliest door de sterke toename van het toerisme.

 


   haven van Bodrum met het kasteel                                  strand van Bodrum              

Winkelen
Net als overal in Turkije barst het hier van de namaakproducten. Louis Vuitton-tassen, Breitling horloges, Burberry kleding, Lacoste polo's...het wordt allemaal aangeboden tegen lage prijzen. Als je ervoor kiest om deze nepartikelen te kopen houd er dan wel rekening mee dat invoer officieel niet toegestaan is maar in beperkte mate voor persoonlijk gebruik het wel gedoogd wordt.
Naast namaakspul zijn er ook andere zaken te koop in Bodrum die de moeite waard zijn: Perzische tapijten, Turkse lekkernijen, gouden sieraden en luxe merkkleding (in winkels bij Karada Marina).


toeristische winkel                                           Tommy Hilfiger shop

De moeite waard
Wie twijfelt of hij een dagje Bodrum moet doen kan ik zonder enige twijfel zeggen "DOEN!". Het is een uitstekende en goedkope manier om op één dag tijd de Turkse cultuur te proeven en kennis te maken met één van de mooiste badplaatsen aan de Turkse kust.

Reportage: Bodrum in 12 uur
Het populaire reisblog www.in12uur.nl heeft een uitgebreid verslag gemaakt van een dagje Bodrum vanaf Kos. Begeleid door tientallen foto's kun je zien hoe het is om een dagje vanuit Kos naar Bodrum te reizen en wat je daar allemaal kunt zien en doen.

Bodrum in foto's
Tijdens het dagje Bodrum heb ik meer dan 100 foto's gemaakt.
Hier vind je een selectie van mijn foto's van Bodrum.

Meer over Bodrum
op de volgende sites lees je meer over Bodrum:
Alles over Bodrum
Bodrum.startpagina.nl
Wikipedia over Bodrum
 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy