Sluiten

Autorijden op Kos

autorijden op Kos

Overweeg je om te gaan autorijden op Kos? Wij zouden het zeker aanraden om in de auto te stappen om Kos te gaan verkennen. Op Kos rijd je – net als in Nederland – aan de rechterkant van de weg en zit je als bestuurder links in de auto. Verder zijn de wegen over het algemeen van prima kwaliteit en valt het met de verkeersdrukte mee. Natuurlijk kun je in het hoogseizoen ervaren dat het op sommige stukken wat drukker is en is parkeren op sommige plekken wat lastiger. Dat zul je vooral in Kos-Stad ervaren. Maar dit is iets wat je op iedere populaire vakantiebestemming mee zult maken.

Rijgedrag

os is een prima eiland om met de auto te verkennen. De wegen zijn goed en de afstanden zijn niet al te groot. De verkeersveiligheid doet niet zoveel onder met die van Nederland. Hoewel er zeker uitzonderingen zijn vind ik dat het met de agressie in het verkeer op Kos zeker meevalt als je het vergelijkt met het rijgedrag van onze eigen landgenoten. Ja, je kunt wel eens een haastige taxichauffeur redelijk dicht achter je bumper hebben hangen. Maar zelfs dan zal hij niet snel vervallen in agressief gedrag, maar probeert hij je zo snel mogelijk te passeren. Je moet dan wel weten dat de Grieken een andere manier van inhalen hebben dan bij ons.

Indien de weg het enigszins toelaat, verandert een tweebaansweg in een driebaansweg. De middenstreep wordt dan een soort van inhaalstrook voor beide richtingen. Dus ook als er een inhaalverbod is en er een dubbele ononderbroken streep op het wegdek staat. Degene die ingehaald gaat worden, gaat wat meer naar rechts rijden om voldoende ruimte te bieden. De auto die in wil halen krijgt dan vervolgens de kans om er voorbij te gaan.

Wegdek

mooi wegdek op Kos

Zoals in de intro geschreven is de staat van onderhoud van de wegen op Kos over het algemeen goed. Soms heb je een stukje wegdek dat in wat mindere staat is, maar dat maak je ook bij ons mee. Waar je wel een beetje op moet letten zijn de onverharde wegen. Door neerslag en wind kunnen we hobbels en kuilen ontstaan. Dit is niet altijd even aangenaam en in extreme gevallen kun je je huurauto beschadigen.

Verkeersregels en boetes

De regels zijn in Griekenland vrijwel gelijk als in Nederland of België. In sommige gevallen kunnen de boetes wel een stuk hoger uitvallen. Het belangrijkste is om goed mee te gaan met de stroom en oplettend te zijn voor fietsers, scooters en andere bestuurders. Houd er rekening mee dat buitenlandse toeristen die hier op de fiets stappen daar vaak niet zo ervaren in zijn zoals wij Nederlanders en dat ze soms anders reageren in het verkeer dan wat we gewend zijn van fietsers.

Parkeren kan zeker in het hoogseizoen heel erg lastig zijn. Laat je echter niet verleiden tot foutparkeren: de Griekse politie schrijft fikse boetes uit voor foutparkeerders. Als je met een huurauto rijdt dan moet je er rekening mee houden dat de autoverhuurder voor het verwerken van de boete vaak ook nog administratiekosten berekent.

Wel of geen auto huren?

huurauto

Het wel of niet huren van een auto en hoelang is afhankelijk van de locatie van je accommodatie en het doel van de vakantie. Als je helemaal niet van plan bent om je hotel te verlaten dan is het overduidelijk dat je geen auto nodig hebt.

Als je accommodatie op meer dan 10 kilometer van Kos-Stad ligt en je regelmatig naar Kos-Stad wilt gaan en daarnaast nog meer van het eiland wilt zien zou ik aanraden om een huurauto voor de hele vakantieperiode te nemen. Als je verblijft in Kos-Stad, Lambí of Psalidi dan zou ik voor de hele vakantieperiode een fiets huren voor het verplaatsen rondom je accommodatie en een auto huren voor 1, 2 of 3 dagen om de rest van het eiland te bekijken. Meer is echt niet nodig omdat het eiland vrij compact is en het aantal bezienswaardigheden vrij beperkt is. Als je 2 dagen er goed op uittrekt dan kun je echt bijna heel het eiland gezien hebben zonder het gevoel te hebben ergens te weinig tijd gespendeerd te hebben.

Waar huur je een auto?

Het is lastig te vertellen waar je de beste deal sluit. Vooraf reserveren verzekert je van een auto in de categorie van je keuze en garandeert je een prijs. Er zijn volop Nederlandse websites waar je vooraf een auto kunt huren tegen duidelijke afspraken en vaste all-in prijzen. Toch kan het de moeite waard zijn om ter plaatse te huren. Als er volop beschikbaarheid is, valt er beter te onderhandelen en je kunt vaak direct de auto zien die je meekrijgt. Let goed op de staat van de auto, de verzekeringen en de huurvoorwaarden. En weet dat in het hoogseizoen het aanbod van huurauto’s beperkt is.

Mijn voorkeur gaat uit naar een huurauto reserveren bij Sunny Cars. Deze autobroker heeft een ijzersterke reputatie en behoort tot de grootste autoverhuursites ter wereld. Zij werken alleen samen met bonafide autoverhuurders op Kos en verhuren auto’s altijd op basis van all-inclusive: volledig verzekerd, geen eigen risico en geen verborgen kosten. Tot nu toe heeft Sunny Cars mij nog nooit teleurgesteld, en ik huur minstens 4 of 5 keer per jaar een auto via hen.

Een andere goede optie is om te huren via de Nederlandse site Easyterra.nl. Zij vergelijken de verhuurprijzen van verschillende aanbieders, zodat jij altijd de beste deal krijgt.

Top

2 huurauto aanbieders voor Kos

  1. Sunny Cars (de beste)
  2. Easyterra (de goedkoopste)

Autoroutes op Kos

In diverse reisgidsen zie je een aantal autoroutes staan, die feitelijk allemaal op hetzelfde neerkomen vanwege het beperkte aantal wegen en dorpen. De beknopte versie is om de hoofdweg van Kos-Stad in het oosten via Antimáchia in centraal-Kos naar Kéfalos in het westen als uitgangspositie aan te houden.

Op de heen- of de terugweg heb je een aantal varianten hierop:

– Je kunt langs de noordkust rijden (stukje Lambí-Tigáki en omrijden langs Mastichári naar Antimáchia).
– Vanaf Zipári kun je zuidwaards richting de dorpen Evangelistria, Lagoudi en Ziá rijden en aansluitend in westelijke richting naar Pilí. Vanuit Pilí kun je zuidwaarts rijden naar Kardámena (je wordt dan getracteerd op prachtige landschappen) of terug in noordelijke richting naar de hoofdweg waarna je weer door kunt richting Antimáchia.
– Als je de dorpen Evangelistria, Lagoudi en Ziá al gezien hebt of over wilt slaan kun je ook vanaf de hoofdweg via Pilí rechtstreeks naar Kardámena rijden.
– Een smaller weggetje tussen Antimachia en de zuidkust voert je langs de burcht van Antimachia.
– Vanuit Antimachia kun je alleen via de hoofdweg naar het westen rijden, waar de dorpen Agios Stefanos en Kéfalos de moeite waard zijn.
– Ten zuiden van Kéfalos kun je over vooral onverharde wegen naar Agios Mámas, Panagia Ziniotissa (prachtig uitzicht) en strandjes aan de westkust van Kos. Het is te doen met een normale auto, maar een 4×4 is aan te raden.
– Vanuit Kéfalos kun je in noordelijke richting naar Limionas om te genieten van een heerlijk rustig strandje en verse vis.

wegwijzers