Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Met de auto Kos verkennen

Het wel of niet huren van een auto en hoelang is afhankelijk van de locatie van je accommodatie en het doel van de vakantie. Als je helemaal niet van plan bent om je hotel te verlaten dan is het overduidelijk dat je geen auto nodig hebt.
Als je accommodatie op meer dan 10 kilometer van Kos-Stad ligt en je regelmatig naar Kos-Stad wilt gaan en daarnaast nog meer van het eiland wilt zien zou ik aanraden om een huurauto voor de hele vakantieperiode te nemen. Als je verblijft in Kos-Stad, Lambí of Psalidi dan zou ik voor de hele vakantieperiode een fiets huren voor het verplaatsen rondom je accommodatie en ene auto huren voor 1, 2 of 3 dagen om de rest van het eiland te bekijken. Meer is echt niet nodig omdat het eiland vrij compact is en het aantal bezienswaardigheden vrij beperkt is. Als je 2 dagen er goed op uittrekt dan kun je echt bijna heel het eiland gezien hebben zonder het gevoel te hebben ergens te weinig tijd gespendeerd te hebben.


     doe eens gek: huur een cabrio!                 uitzicht over landschap in zuid-Kos

Autorijden op Kos
De regels zijn in Griekenland vrijwel gelijk als in Nederland of België. In sommige gevallen kunnen de boetes wel een stuk hoger uitvallen. Het belangrijkste is om goed mee te gaan met de stroom en oplettend te zijn voor fietsers, scooters en andere bestuurders. Houd er rekening mee dat buitenlandse toeristen die hier op de fiets stappen daar vaak niet zo ervaren in zijn zoals wij Nederlanders en dat ze soms anders reageren in het verkeer dan wat we gewend zijn van fietsers.
Parkeren kan zeker in het hoogseizoen heel erg lastig zijn. Laat je echter niet verleiden tot foutparkeren: de Griekse politie schrijft fikse boetes uit voor foutparkeerders.

 


een botenkerkhof                                           een typisch Griekse kerk

Autoroutes
In diverse reisgidsen zie je een aantal autoroutes staan, die feitelijk allemaal op hetzelfde neerkomen vanwege het beperkte aantal wegen en dorpen.
De beknopte versie is om de hoofdweg van Kos-Stad in het oosten via Antimáchia in centraal-Kos naar Kéfalos in het westen als uitgangspositie aan te houden.
Op de heen- of de terugweg heb je een aantal varianten hierop:
- je kunt langs de noordkust rijden (stukje Lambí-Tigáki en omrijden langs Mastichári naar Antimáchia)
- vanaf Zipári kun je zuidwaards richting de dorpen Evangelistria, Lagoudi en Ziá rijden en aansluitend in westelijke richting naar Pilí. Vanuit Pilí kun je zuidwaarts rijden naar Kardámena (je wordt dan getracteerd op prachtige landschappen) of terug in noordelijke richting naar de hoofdweg waarna je weer door kunt richting Antimáchia
- als je de dorpen Evangelistria, Lagoudi en Ziá al gezien hebt of over wilt slaan kun je ook vanaf de hoofdweg via Pilí rechtstreeks naar Kardámena rijden
- een smaller weggetje tussen Antimachia en de zuidkust voert je langs de burcht van Antimachia
- vanuit Antimachia kun je alleen via de hoofdweg naar het westen rijden, waar de dorpen Agios Stefanos en Kéfalos de moeite waard zijn.
- ten zuiden van Kéfalos kun je over vooral onverharde wegen naar Agios Mámas, Panagia Ziniotissa (prachtig uitzicht) en strandjes aan de westkust van Kos. Het is te doen met een normale auto, maar ene 4x4 is aan te raden
- vanuit Kéfalos kun je in noordelijke richting naar Limionas om te genieten van een heerlijk rustig strandje en verse vis


de enige windmolen van Kos, bij Kéfalos          prachtige landschappen in noord-Kos

Waar huur je een auto?
Heel lastig te vertellen waar je de beste deal sluit. Vooraf reserveren verzekert je van een auto in de categorie van je keuze en garandeert je een prijs. Er zijn volop Nederlandse websites waar je vooraf een auto kunt huren tegen duidelijke afspraken en vaste all-in prijzen. Toch kan het de moeite waard zijn om ter plaatse te huren. Als er volop beschikbaarheid is valt er beter te onderhandelen en je kunt vaak direct de auto zien die je meekrijgt. Let goed op de staat van de auto, de verzekeringen en de huurvoorwaarden.
Landenportal.nl geeft een hoop autoverhuurtips hoe je de beste deal krijgt en waar je op moet letten. Nog meer handige informatie vind je op de auto huren pagina van de reissite landen.net
Op Griekenland-autoverhuur.startpagina.nl staat een overzicht van autoverhuursites in Nederland en lokale autoverhuurders op het eiland Kos.


de burcht van Antimáchia
 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy